Patriarch loopt voorop in Belgrado

LJUBLJANA, 15 JUNI. Naar schatting tienduizend mensen hebben gisteren in de Servische hoofdstad Belgrado gedemonstreerd voor vrede en tegen de president Slobodan Milosevic. Een vanochtend om zes uur ingegaan staakt-het-vuren in de Bosnische hoofdstad Sarajevo werd vanochtend verstoord door sporadisch mortiervuur, aldus de plaatselijke radio.

De manifestatie in Belgrado was georganiseerd door de Servische Orthodoxe Kerk. Ruim 10.000 mensen volgden de breekbare gestalte van patriarch Pavle tijdens een stille tocht door het centrum van de stad. Tijdens de tocht luidden de klokken van de kerken "als teken van alarm voor het lot van het Servische volk'. “Laten wij bidden dat God zich niet van ons afkeert vanwege het bloedvergieten van onze broeders en zusters die het leven verloren hebben”, vroeg patriarch Pavle de menigte. Hij riep de Serviërs op hun stem te verheffen “tegen hen die niet zien welke gevaren dreigen het Servische volk bedreigen”.

Naast tientallen priesters namen ook vooraanstaande leden van de oppositie, intellectuelen en kunstenaars aan de manifestatie deel. Na afloop van de stille tocht verzamelden zich ongeveer 15.000 mensen voor het federale parlementsgebouw waar de oppositie een manifestatie tegen Milosevic organiseerde.

Vandaag zouden in Belgrado de studenten tegen Milosevic demonstreren. Vanaf zondag as. wilde parlementaire oppositie een betoging houden, die pas beëindigd zou kunnen worden door het aftreden van de omstreden president. De staatstelevisie spreekt voortdurend over de mogelijkheid dat dit streven een "burgeroorlog'zou kunnen ontketenen.

Een woordvoerder van de VN-vredesmacht in Belgrado verklaarde dat vanochtend ingegane staakt-het-vuren, het achtste in Sarajevo, een voorwaarde is voor de stationering van elfhonderd blauwhelmen op het vliegveld van de stad. "Wanneer het bestand houdt, zal zo snel mogelijk een VN-infanteriebataljon van de Kroatische stad Daruvar overgebracht worden naar Sarajevo en kan het vliegveld voor humanitaire hulp geopende worden", aldus de woordvoerder. De VN-generaal Lewis Mackenzie bereikte gisteren met officieren van de Servische troepen overeenstemming over de verwijdering van hun artillerie bij het vliegveld.