NS willen cameracontrole op alle grote stations

UTRECHT, 15 JUNI. De Nederlandse Spoorwegen overwegen om grote stations vanaf volgend jaar uit te rusten met permanente camera-bewaking.

Op die manier moet de veiligheid in stations en treinen worden verhoogd. De hoofddirectie van de NS bespreekt vandaag een interne notitie van de dienst Bedrijfsbeveiliging en de spoorwegpolitie, waarin deze en andere beveiligingsmaatregelen worden voorgesteld. Op elk groot station moet een centraal commandocentrum komen om de perrons en stationshallen in de gaten worden gehouden.

De NS denken verder over het invoeren van extra surveillancerondes, meer verlichting en uitbreiding van de openingstijden van de loketten.

Als de hoofddirectie de plannen goedkeurt zullen ze worden voorgelegd aan het zogenaamde Agressieplatform, dat het geld beheert waaruit de beveilingsmaatregelen worden gefinancierd. Voor de beveiling van de spoorwegen hebben de ministeries van justitie en verkeer jaarlijks tien miljoen gulden beschikbaar gesteld. Volgens een NS-woordvoerder is het waarschijnlijk dat de hoofddirectie van de NS de plannen van de beveiligingsdienst grotendeels zal overnemen.