Nederlandse generaal commandant NAVO

DEN HAAG, 15 JUNI. De Nederlandse luitenant-generaal M.J. Wilmink wordt de nieuwe commandant van de NAVO Landstrijdkrachten (Landcent) in Heidelberg.

Wilmink krijgt de leiding over een half miljoen Duitsers, Britten, Amerikanen, Denen en Nederlanders. Het is de eerste keer dat een Nederlandse generaal dit hoge commando voert. Wilmink wordt hiervoor bevorderd tot generaal, een rang met vier sterren.

Vanuit het hoofdkwartier in Heidelberg wordt het commando gevoerd over de zogenoemde centrale sector. Tot nu toe was altijd een Duitse generaal commandant in Heidelberg. Het hoogste commando van de NAVO in Bergen (België) gaat altijd naar een Amerikaanse generaal. Nederland wordt volgens Defensie nu gevraagd een generaal te leveren uit waardering voor de Nederlandse bijdrage aan de NAVO.

Wilmink is op dit moment bevelhebber van de landstrijdkrachten. Hij zou 1 september vervroegd uittreden. In defensiekringen is met enige verbazing op de benoeming van Wilmink gereageerd omdat hij doorgaat voor een stugge persoonlijkheid met wie minister Ter Beek moeizame contacten onderhield. Wilmink wilde ten tijde van de Golfoorlog Nederlandse soldaten naar de Golf sturen, maar Ter Beek was er niet van overtuigd dat materieel en training voldoende waren voor woestijnoperaties. Wilmink verzet zich scherp tegen nieuwe drastische ingrepen bij de landmacht, waartoe eind dit jaar in de Prioriteitennota wordt besloten.

Binnenskamers werd op Defensie de vraag gesteld of het NAVO-commando niet gebaat was met een generaal die ook diplomatieke vaardigheden heeft. De landmacht heeft er bij Ter Beek sterk op aangedrongen Wilmink toch te benoemen. De functie geldt voor drie jaar. Daarna neemt een Duitse generaal het commando weer over.

    • Willebrord Nieuwenhuis