Magie van de grasmat extra motivatie voor Stich

ROSMALEN, 15 JUNI. Hij wil het liever niet toegeven, maar als hij gras ruikt loopt het bij Michael Stich toch net een beetje beter. De Wimbledon-winnaar van vorig jaar won na zijn eerste Grand-Slamtoernooi nog maar één keer: in Wenen.

Gisteren kwam er een overwinning bij. Tegen de neo-prof Jonathan Stark op het gras van Rosmalen, waar hij een week lang superieur was. De Duitser verloor er in vijf partijen niet één set, kreeg in totaal slechts zeven breekpunten tegen. “Maar of gras voor mij de beste ondergrond is? Ik kan overal op spelen. Het verschil is dat ik op gras het enige Grand Slamtoernooi won. En je moet nu eenmaal op één ondergrond beginnen.”

Maar een feit is dat Stich op gras bijzonder goed uit de voeten kan. Het zou de magie van de grasmat kunnen zijn die hem extra motivatie geeft. Twee weken geleden op het gravel van Roland Garros had hij het nog moeilijk tegen de oude, vermoeide Jimmy Connors en liepen zijn verdere illusies stuk op de stormachtig aangemoedigde Henri Leconte. Misschien was het nog een gevolg van de mentale crisis, waar hij zich juist aan ontworsteld had. Moe van roem, die in Duitsland een hoge tol eist. Zo hoog dat hij er wel eens van sprak om gewoonweg te stoppen met tennissen.

De rust van Rosmalen werkte kennelijk heilzaam op hem. In de halve eindstrijd had hij in John McEnroe een lastige tegenstander, die hij toch betrekkelijk eenvoudig aan de kant zette: 6-3, 7-6. En de finale moest de 21-jarige Amerikaan Stark, 123ste op de wereldranglijst, normaal gesproken geen gevaarlijke tegenstander zijn. “Al zijn dergelijke jongens altijd gevaarlijk, omdat ze niets te verliezen hebben”, zei Stich. Het was niet meer dan geveinsde vrees. Zijn sterke eerste service (64%) was een uitstekend wapen. Bij Stark liep die veel minder en op zijn matige tweede opslag - hij sloeg zeven dubbele fouten, in de eerste set verlor hij er bij 2-2 zijn opslagbeurt mee - vond Stich dikwijls een goed antwoord. In de tweede set haalde de Duitser vier love-games op rij binnen brak Stark op 5-5 en was behoudens een dubbele fout in de beslissende game opnieuw ongenaakbaar.

Hij passeerde door de zege op het grastoernooi van Rosmalen zijn landgenoot Boris Becker op de wereldranglijst en steeg naar de vierde plaats. Met een blik op de resultaten van andere grastoernooien zal hij zich dan ook zelfverzekerd voelen op weg naar Wimbledon, waar de hij zijn titel hoopt te prolongeren. Het levert hem hoogstwaarschijnlijk voor altijd de kwalificatie "grasspecialist' op, maar dat ongemak wil hij zeker op de koop toenemen.

Niet alleen Stich keek tevreden terug op een week Nederlands gras. Ook de organisatoren waren voor het eerst in drie jaar optimistisch. Al had een finale tussen Stich en Schapers voor een sportief en commercieel interessantere afsluiting gezorgd. Maar de 32-jarige Nederlander kwam zaterdag door een slechte eerste service (“Voor het eerst van de week liep die niet”) niet langs Stark: 6-4, 7-6 (7-4).

Volgens toernooi-directeur Wim Buitendijk passeerden 25.000 bezoekers de kassa van het Autotron. Vijfduizend meer dan begroot, elfduizend meer dan vorig jaar. Hij herhaalde nog eens zijn standpunt dat het zeker vijf jaar duurt voordat een toernooi een naam heeft gevestigd. Dit jaar heeft hij, na tweemaal met rode cijfers de boeken te hebben gesloten, “goede hoop dat we de nul draaien”.

Het bureau ARC Sports en Events gaf een nieuwe impuls aan "Rosmalen'. Vooral de landelijke reclamecampagne die er gevoerd is, droeg bij tot het grotere toeschouwersaantal. Bovendien ging ARC vorig jaar een overeenkomst aan voor drie jaar en waren de partners van het toernooi, Tennisbond en Autotron, blij met die zekerheid. Enkele maanden geleden echter werd, zo bleek gisteren, het contract op verzoek van ARC opengebroken en veranderd in een eenjarige verbintenis met een optie voor de twee volgende jaren. Het bureau, jong op de sportmarkt en niet met alle projecten even gelukkig, wilde de gelegenheid hebben om de resultaten van de “Continental Grass Court Championships”, zoals het ATP-toernooi in Rosmalen offivieel heet, in eigen kring te evalueren. Ruurd de Boer, voorzitter van de KNLTB, wilde niet van een minder betrouwbare partner spreken. “We hebben begrip voor hun verzoek gehad en het is niet zo dat we nu ineens open zouden staan voor aanbiedingen van andere bureaus. Wij willen volgend jaar weer met hen in zee.” Met een gemeenschappelijke wens: nog groter, nog beter.

Foto: Stich passeerde door zijn zege in Rosmalen Becker op de ranglijst. (Foto NRC HandelsbladFreddy Rikken)

    • Peter de Jonge