Kritiek ombudsman op AID-Landbouw

DEN HAAG, 15 JUNI. De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van landbouw heeft “niet behoorlijk” gehandeld bij het ophalen van een AID-computer uit de woning van AID-er W. Luiijf.

Dat concludeert de Nationale Ombudsman na een klacht van Luiijf. Twee AID-ambtenaren verschenen, vorig jaar, onverwacht enkele dagen eerder dan was afgesproken om de computer en de bijbehorende discettes op te halen en verrichtten bovendien zonder toestemming huiszoekingsactiviteiten. De AID vermoedde dat Luiijf over belastende informatie beschikte, en gegevens doorspeelde naar de pers. De ombudsman acht het aannemelijk dat de AID-ambtenaren met hun actie wilden voorkomen dat Luiijf gegevens van de discette zou wissen. Minister Bukman (landbouw) kon vanochtend niet op de uitspraak van de ombudsman reageren. De ambtelijke top van het ministerie van landbouw is onlangs door de Commissie-Kroes scherp bekritiseerd, onder meer wegens haar managementstijl.