Jordan leidt de Bulls naar Amerikaanse basketbaltitel

CHICAGO, 15 JUNI. Met uiteraard Michael Jordan als topscorer hebben de Chicago Bulls afgelopen nacht de Amerikaanse basketbaltitel gewonnen.

Ze namen door een 97-93 zege op de Portland Trail Blazers in hun eigen Chicago Stadium een beslissende voorsprong. Chicago is na Minneapolis Lakers, Boston Celtics, Los Angeles Lakers en Detroit Pistons de vierde ploeg die in de NBA-geschiedenis het kampioenschap prolongeerde. “De tweede keer zo'n titel winnen is moeilijker dan de eerste keer”, oordeelde Jordan, weer uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de serie.

Het zag er in Chicago lange tijd niet naar uit dat de Bulls zouden winnen. Portland nam in de derde speelperiode zelfs een voorsprong van zeventien punten, 79-62. Een meesterzet van Chicago-coach Phil Jackson zorgde voor de ommekeer. Hij zette aan het begin van het vierde en laatste deel van de wedstrijd vier wisselspelers in. Zelfs Jordan moest op de bank plaats nemen. Uit het basisteam mocht alleen Scott Pippen in het veld blijven.

Chicago knabbelde meteen twaalf punten van de achterstand af. Daarna werd onder anderen Michael Jordan, in totaal drieëneenhalve minuut aan de kant, weer opgeroepen. Hij maakte drie scores achter elkaar en bracht zijn ploeg daarmee voor het eerst sinds de 4-2 stand op voorsprong (89-87). Portland kwam nog wel gelijk, maar verloor uiteindelijk met 97-93. Jordan kwam tot een totaal van 33 punten. Hij maakte in de slotfase twaalf van de negentien punten van Chicago.

Jordan was na afloop vooral complimenteus over de ingezette wisselspelers. “Ik ben heel trots op die jongens. Ik heb ze omhelsd. Ik heb ze gezoend. Ik heb ze verteld dat ik van ze hou”, aldus de vedette. Hij sprak van “een slecht ritme” in de beginfase van de ontmoeting. “Daarna speelde iedereen op zijn top. Dat moest ook wel met een achterstand van zeventien punten.” (Reuter)