Golfer Gee dankt zijn zege in Groesbeek aan nieuwe swing

GROESBEEK, 15 JUNI. Brian Gee is op golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek winnaar geworden van het Nationaal Professional Kampioenschap. De Engelsman had voor de vier ronden 288 slagen nodig, precies gelijk aan de par van de baan. Beste Nederlander met een gedeelde tweede plaats was Willem Swart, die daarmee zijn titel prolongeerde. Omdat Gee een Brits paspoort heeft, veroverde hij weliswaar de eerste prijs van bijna 6000 gulden, maar niet de titel en de 64 jaar oude beker.

Het zal Gee nauwelijks hinderen, want van al zijn 27 kleine en grote toernooizeges was dit de mooiste. Drie jaar geleden verloor hij in hetzelfde kampioenschap en op dezelfde baan in een verlenging van Ruud Bos. Zijn troostprijs was toen een auto, nadat hij op de korte zestiende hole een hole-in-one had gemaakt. Diezelfde hole werd hem nu bijna noodlottig. Hij maakte er drie putts, raakte zijn voorsprong kwijt, maar had op de laatste hole het laatste woord. De achttiende hole in Groesbeek is een par-4 van 348 meter en heeft een magnifiek uitzicht op Duitsland. De Brit sloeg een drive van 250 meter, kwam met de volgende slag twee meter van de hole terecht en maakte de putt voor de winnende birdie.

De 34-jarige Gee is de clubprofessional van Het Rijk van Nijmegen en herkent op de baan bijna iedere grasspriet. Toch heeft de praktijk meer dan eens bewezen dat het niet altijd een voordeel hoeft te zijn om een parcours beter te kennen dan de concurrentie. Hij is ook beter op de hoogte van de moeilijkheden en kan zich daar onbewust naar toe laten leiden. Volgens de Brit is zijn goede spel van de laatste tijd veel meer te danken aan een verandering in techniek.

“Ik heb mij twee jaar lang verdiept in de methode van David Leadbetter, de coach van Nick Faldo. Ik heb zijn boeken en video's bestudeerd en zijn ideeën toegepast op mijn eigen swing, die daardoor ingrijpend veranderd werd. Gedurende twee winters heb ik mijn nieuwe swing op de video opgenomen en afgedraaid, net zolang tot ik voelde dat het goed zat. Ik heb die beslissing genomen om constanter te kunnen slaan.” Gee is opgegroeid op winderige banen langs de kust in Engeland, waar geen twee slagen hetzelfde zijn. De variëteit in zijn slagenrepertoire heeft nu plaats gemaakt voor veel meer eenheid. “Bovendien”, vervolgt Gee, “ben ik mentaal sterker geworden, omdat ik weet dat ik nu een goede techniek heb. De methode-Leadbetter legt in de swing het accent op het gebruik van de grote spieren. De rol van de handen mag niet meer overheersen, maar moet worden overgenomen door de grote spieren van het bovenlichaam. De hond kwispelt de staart en de staart kwispelt niet de hond. Daar komt het op neer.”

Wie tegenwoordig een golftoernooi wint, krijgt steevast de vraag op zich afgevuurd of de lucratieve Europese Tour het volgende avontuur zal zijn. Even aarzelde Gee, totdat hij nuchter vaststelde: “Daar ben ik niet goed genoeg voor. Ga maar na. Ik maak hier een laatste ronde van 73 en win het kampioenschap. In ieder toernooi op de Europese Tour zou ik met zo'n score ver zijn teruggevallen, laat staan dat ik met mijn eerste ronden van 75 en 69 de kwalificatie had overleefd.”

De enige andere score onder de 70 kwam van de Engelsman Tim Giles (68), die samen met Willem Swart tweede werd. De afstand tussen de Nederlandse professionals en die van de rest van Europa blijft groot, maar er zijn signalen dat het de goede kant opgaat. De winnende score was drie slagen beter dan drie jaar geleden op dezelfde baan en de nummer tien was negen slagen beter dan de nummer tien drie jaar geleden (293 om 302). Twee jonge spelers die over enige tijd goed genoeg worden geacht voor een plaats op het Europese circuit zijn Stéphane Lovey en Constant Smits van Waesberghe.

De laatste had één slechte dag en werd negende. Lovey had gisteren een flitsende start kunnen hebben, maar werd net als de andere spelers keer op keer uit zijn concentratie gebracht door het lawaai van een motocross die naast het terrein werd gehouden. Vreemd genoeg liet Lovey zijn kansen op de titel liggen op een stuk terrein waar in ieder geval de speaker van het motorfeest niet te horen was. In drie holes verloor hij vier slagen.

Grote afwezige in Groesbeek was Chris van der Velde, de enige Nederlander die thans het voorbeeld geeft op de Europese Tour. Van der Velde probeerde zich in New York te kwalificeren voor het Amerikaanse Open dat donderdag begint, maar kwam twee slagen tekort.

Het kampioenschap bij de vrouwen werd gedomineerd door Mette Hageman, die met scores van 72 en 74 nauwelijks onderdeed voor haar mannelijke collega's. De beide andere professionals van de Europese Damestour, Barbara van Strien en Marian de Boer, volgden op grote achterstand. Vrouwengolf is al bijna een eeuw volledig geïntegreerd in de golfsport in ons land en geeft zelfs de toon aan in de wereld als het gaat om het aantal dat de sport beoefent. Het is dan ook een raadsel waarom de vrouwen maar 36 holes speelden en de mannen de volwaardige 72 holes.

    • Jan Ebbinge