Geen griel

Afgelopen zaterdag ben ik niet naar Callantsoog geweest.

Ik had gehoord dat er een griel was gezien, een dag of tien geleden voor het eerst, daarna bijna elke avond. Ik vroeg me af of ik erheen moest.

Voor de vogel zelf hoefde het niet zo nodig. Ik heb een beeld van de griel uit Senegal en dat was weliswaar een Senegal-griel, maar voor het oog maakt dat niet uit en de mythe van de griel is de mythe van het oog, het heldergele godenoog...een beeld van de griel uit Senegal dat nog wel veertig jaar mee kan en dan ben ik 86, dan ben ik allang in de hemel met niets dan grielen om mij heen.

Voor het theater hoefde het ook niet zo nodig. Dertig, veertig met kijkers en scopen gewapende liefhebbers op een duintop. Urenlang wachten op de glimp van een vogelvleugel, die vervolgens met algemene stemmen tot griel wordt uitgeroepen. Best leuk, maar om nou dáárvoor in een bloedhete auto dat hele eind over de snelweg te pezen (en 's nachts het hele eind weer terug).

Twijfel dus alleen uit plichtsbesef. Kun je het verantwoorden thuis te blijven als er een griel in het land is?

Goed, mijn plicht heb ik gedaan, ik ben blijven dubben tot het uiterste moment van vertrek dik verstreken was. Toen ben ik in de tuin gaan zitten, denkend aan de griel die in Spanje in het prikkeldraad hing, helemaal gaaf, helemaal dood.

    • Koos van Zomeren