Four Freedom Awards uitgereikt in Middelburg; Prijs voor Perez de Cuellar

MIDDELBURG, 15 JUNI. Javier Perez de Cuellar, Terry Waite, Mtsislav Rostropovich, Lord Carrington en prof.dr. Jan Tinbergen kregen zaterdag in de Nieuwe Kerk van Middelburg de hoge Amerikaanse Four Freedom-onderscheidingen uitgereikt. De Four Freedom Awards worden jaarlijks uitgegeven door het Franklin en Eleanor Roosevelt Institute uit New York. Zij hebben tot doel de gedachte levend te houden achter de Vier Vrijheden, zoals president Roosevelt die formuleerde in een toespraak tijdens de Tweede Wereldoorlog: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van armoede.

Volgens Roosevelt kon de mensheid alleen gelukkig en rechtvaardig leven wanneer deze rechten werden gerespecteerd. Roosevelts kleindochter en minister Van den Broek overhandigden de Four Freedom Award aan Perez de Cuellar, oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, een man die, aldus het Roosevelt Institute, heeft geholpen een tijdperk in te luiden waarin mensenrechten centraal staan.

Afgezant Terry Waite van de Anglicaanse kerk ontving de Vrijheid van godsdienst-onderscheiding. Waite zette zich jarenlang in voor de vrijlating van Westerse gijzelaars in het Midden Oosten, tot hij in 1987 zelf gegijzeld werd. Hij werd vijf jaar vastgehouden, waarvan vier jaar in volledige afzondering. In zijn dankwoord vertelde Waite tijdens zijn gevangenschap een bijzondere band te hebben opgebouwd met de Amerikaanse president Roosevelt. “Op een dag kreeg ik van een bewaker een dik boek. Het bleek een biografie van Roosevelt te zijn. Voor elke gevangene is een boek, zeker een dik boek, een geweldig geschenk. Dit bleek extra waardevol te zijn, omdat het vol stond met wijsheden. Het heeft me geholpen mijn gevangenschap vol te houden, en leerde me dat innerlijke vrijheid nooit van iemand afgenomen kan worden.”

De Russische dirigent Rostropovich van het National Symphony Orchestra van Washington kreeg de onderscheiding voor vrijheid van meningsuiting. Rostropovich zette zich in voor Sovjet-dissidenten en keerde vorig jaar augustus terug naar zijn vaderland om steun te betuigen aan de democratische krachten in zijn land. Lord Carrington, voormalig secretaris-generaal van de Navo, ontving de medaille "Vrijwaring van vrees' en de Nederlandse econoom Jan Tinbergen kreeg de "Vrijwaring van armoede'-onderscheiding. Prinses Juliana reikte hem de medaille uit. Tinbergen probeerde tijdens zijn loopbaan de economische positie van ontwikkelingslanden te verbeteren. Zaterdag, bij de uitreiking van zijn onderscheiding, pleitte hij nog eens voor een forse verhoging van de gelden voor ontwikkelingshulp.

De uitreiking van de Four Freedom Awards vindt het ene jaar plaats in New York en het andere in de abdijgebouwen van Middelburg. De reden dat het Roosevelt Institute voor Middelburg kiest, is de link tussen de familie Roosevelt en de provincie Zeeland. Men neemt aan dat de Roosevelts afstammen van Claes Martens zoon van Roosevelt, die rond het jaar 1650 vanaf "het Rozevelt' op het Zeeuwse eiland Tholen emigreerde naar de New Netherlands, nu New York.

Kleindochter Laura D. Roosevelt onthulde vrijdag, ter nagedachtenis aan haar grootvader, een kunstwerk in Oud-Vossemeer op Tholen, vlakbij de plaats waar haar grootouders waarschijnlijk woonden. Het beeld, gemaakt door de Middelburgse kunstenaar Nico van den Boezem, werd overigens dezelfde nacht door onbekenden vrijwel geheel vernield.

Foto: Prof.dr. J. Tinbergen kreeg zaterdag de Four Freedom-onderscheiding "Vrijwaring van armoede' uitgereikt door prinses Juliana en W.J. Vandenheuvel, voorzitter van het Franklin en Eleanor Roosevelt Institute. (Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold)