Foto: ROTTERDAM - Dit opmerkelijke schouwspel ...

Foto: ROTTERDAM - Dit opmerkelijke schouwspel trok afgelopen zaterdag door de haven van Rotterdam.

Een enorm groot produktieplatform voor olie- en gaswinning met een gewicht van 65.000 ton en een omvang van 80 x 70 x 65 meter. Het gevaarte werd geduwd en getrokken door zes boten, waaronder twee zeeslepers. Het boorplatform is uniek omdat het op eigen kracht op de bodem van de Noordzee zal blijven rusten. Gewoonlijk worden platformen in de zeebodem verankerd. In opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) hebben Hollandsche Beton Water Bouw (HBWB, onderdeel van de Hollandsche Beton Groep) en Volker Stevin dit platform in Nederland ontworpen en gebouwd. Verder verzorgt HBWB ook het vervoer en het afzinken van het boorplatform. Het gevaarte zal vanavond aankomen op de plaats van bestemming in de Noordzee. (Foto Peter Hilz)