Fokker en Dasa komen deze week niet tot zaken

BERLIJN, 15 JUNI. De wens van Deutsche Aerospace (DASA) om nog deze week tijdens de luchtvaartshow ILA in Berlijn met de nodige fanfare de definitieve overname van Fokker bekend te maken, gaat vrijwel zeker niet in vervulling.

“Niet dat er problemen zijn”, verduidelijkt Fokker-zegsman Rob Mol, “maar zo'n gecompliceerd akkoord vraagt nu eenmaal tijd. Wij mikten steeds op de derde of vierde week van juni, maar DASA probeerde dat in verband met de Berlijnse luchtshow te vervroegen. Dat is niet gelukt en we zitten nu weer op ons oorspronkelijke schema van eind juni.”

Op de luchtshow, die voor het eerst in 64 jaar weer in Berlijn wordt gehouden en waaraan zo'n 400 firma's uit 23 landen deelnemen, prijst Fokker zijn “Jetline” - de F-100, de F-70 en de F-130 - aan, terwijl DASA honderd meter verderop reclame maakt voor zijn "Regioliner-project' - de R-92 en de R-122. Naar topman Jürgen Schrempp van DASA in een speciaal voor de luchtshow uitgegeven “Flug Revue” bevestigt, zal Fokker na overname de leidende bouwer van regionale vliegtuigen voor 65 tot 130 passagiers blijven.

Betekent dit dat DASA's "Regioliners' in de toekomst door Fokker zullen worden gebouwd? “Het is mogelijk”, zegt een lichtelijk vertwijfelde DASA-vertegenwoordiger op de show. “Niets is meer zeker.”

Dat geldt zelfs voor de naam Deutsche Aerospace, want volgens ingewijden denkt de ondernemer er over haar naam het komende najaar te veranderen in Daimler-Benz, Aviation. Volgens de Flug Revue zal de 51 procent deelname van DASA in Fokker plaatshebben via een nog op te richten houdstermaatschappij. Op een later tijdstip zullen ook het Franse Aerospatial en het Italiaanse Alenia aandeelhouders in deze maatschappij worden, mogelijk later nog gevolgd door British Aerospace en het Spaanse Casa.

Minister Andriessen van economische zaken gaat alleen akkoord met overname van Fokker door Dasa als Fokker een volwaardige producent van vliegtuigen blijft. Dat betekent dat de Nederlandse onderneming zelf vliegtuigen tekent en bouwt. De minister zei dit afgelopen weekeinde voor de NOS-tv.