Engelse fans misdragen zich tot tweemaal toe in Malmö

ROTTERDAM, 15 JUNI. Engelse voetbalsupporters hebben gisteren bij het Europees kampioenschap voetbal voor en na de wedstrijd van hun nationale elftal tegen Frankrijk in Malmö een veldslag geleverd met de Zweedse politie. Er raakten twintig mensen gewond, onder wie twee politieagenten. Bij de twee rellen werden 53 supporters gearresteerd. In Zweden worden ernstige ongeregeldheden verwacht rondom de wedstrijd van het thuisland en Engeland, woensdag in Stockholm.

Zweden heeft in die ontmoeting genoeg aan een gelijkspel om zich voor de halve finale te plaatsen. De organisator van het Europees kampioenschap won gisteravond in de hoofdstad met 1-0 van Denemarken door een doelpunt van 's lands troetelkind Tomas Brolin. De Zweedse bondscoach Svensson wilde na afloop nog niets weten van een favorietenrol. “Frankrijk en Engeland blijven in onze groep de grootste kanshebbers voor de halve finale.” Die twee landen speelden 0-0 tegen elkaar. Met name het spel van de Fransen stelde teleur. Engeland heeft na drie uur voetbal in Zweden nog geen doelpunt gemaakt.

Nederland speelt vanavond tegen het GOS vermoedelijk in dezelfde opstelling als afgelopen vrijdag tegen Schotland. Jan Wouters, die last had van een enkelblessure, is vrijwel fit. Bij een overwinning plaatst Nederland zich als eerste land voor de halve finale. Het GOS kampt met verscheidene lichte blessures in de selectie. Verdediger Oleg Koetsnetsov kon de laatste training niet afmaken wegens een rugblesssure. “We hebben geen vlag en zelfs geen eigen volkslied. Onze enige motivatie is dat dit toernooi een mooie etalage is voor mijn spelers om belangstelling uit het Westen op te wekken”, aldus bondscoach Bisjovets.