Duitse atlete rekent bij rentree niet op opheffing schorsing; Krabbe in greep van twijfels

NEUBRANDENBURG, 15 JUNI. Na een mislukte terugkeer op de atletiekpiste twijfelt Katrin Krabbe aan de voortzetting van haar loopbaan. Naar alle waarschijnlijkheid zal zij niet starten op de Duitse titelstrijd. De wereldkampioene op de sprint stelde gisteren bij haar eerste wedstrijd sinds februari in haar woonplaats Neubrandenburg ernstig teleur. Zij zag af van deelneming aan de finale.

Krabbe houdt er ernstig rekening mee dat de arbitragecommissie van de Internationale Atletiek Federatie (IAAF) haar "internationale' schorsing niet opheft. Krabbe werd met haar trainingsgenotes Grit Breuer en Silke Möller voor vier jaar geschorst, omdat zij afgelopen winter zou hebben geprobeerd de controle op doping tijdens een trainingskamp in Zuid-Afrika te manipuleren. “Ik zie het eigenlijk niet meer zitten”, zei ze het afgelopen weekeinde.

In het weekblad Der Spiegel wordt Krabbes trainer Thomas Springstein er van beschuldigd de manipulatie te hebben geleid en de anabolica te hebben verstrekt. Springsteins echtgenote Conny zou voor de anabolen-vrije urine hebben gezorgd. Zakenman Thomas König dreigt met bewijzen te komen, als Springstein niet voor morgen een verklaring aflegt. Krabbe en Springstein ontkennen.

De rentree van Krabbe bij de regionale kampioenschappen van Mecklenburg-Voorpommeren trok veel belangstelling. Afgezien van 2500 toeschouwers waren er dertien tv-ploegen en 91 journalisten op de bescheiden wedstrijd afgekomen. “Toen ze 's middags bij het stadion arriveerde en die massa persmensen zag, was ze onmiddellijk geblokkeerd”, verklaarde Peter Krabbe, haar vader.

In de serie, met een rugwind van 2,2 meter per seconde, eindigde Krabbe op de honderd meter in een tijd van 11,70 seconden als tweede achter de vroegere jeugdwereldkampioene Andrea Phillip (11,46). Na 70 meter had ze nog een ruime voorsprong. In de eindstrijd startte Krabbe niet. “De pyschische druk was te groot geworden.”

Krabbe benutte alle aandacht om de Duitse atletiekbond en August Krisch, het Duitse lid van de IAAF-raad, te bekritiseren. “Ik heb niet gepakt en heb niet gerotzooid.” In een voorbereide verklaring, die veel bijval kreeg, zei Krabbe het te betreuren dat niet de vrijspraak door de beroepscommissie van de Duitse atletiekbond, maar het internationale vervolg de openbare discussie beheerst. Peter Krabbe leidde de persconferentie.

In een vraaggesprek met het Duitse persbureau SID liet de atlete weten nog vorige week te zijn gecontroleerd. “Alle resultaten zijn normaal. Ik wil geen martelares zijn. Daarvoor loop ik te graag. De enige juiste beslissing is vrijspraak. Een schorsing van vier jaar, zelfs daar valt overheen te komen.”