De profs halen hun neus op

Wanneer de zon schijnt en de koers gelopen, willen profrenners nog wel eens een loopje met hun beroepsernst nemen.

Dan peddelen ze plichtsgetrouw de wedstrijd uit, of maken ze domweg rechtsomkeert. Zaterdag staakte de helft van de deelnemers van de Ronde van Luxemburg halfweg de voorlaatste etappe zomaar de strijd. Twee weken geleden haalden de renners van de Ronde van Midden-Zeeland zich de woede van de organisatie op de hals niet de door met name de sponsors gewenste strijd te leveren. Organisator Piet Lauwerse verwoordde in een protestbrief aan de profsectie van Nederlandse wielerunie zijn afkeer van die houding en dreigt zijn interesse in het organiseren van een profkoers te verliezen.

Voelt de belangenvereniging voor beroepswielrenners (VVBW) zich geroepen haar leden ter verantwoording te roepen? Secretaris mr. G. Vixseboxse zegt dat dat zonder twijfel zal gebeuren. “Maar of de renners er zich wat van aantrekken?”

Het is niet de eerste keer?

Het is een oud probleem. In de Ronde van Nederland wordt er voordurend over geklaagd. We hebben eens een brief van de organisator van de Grote Prijs Forbo tijdens een ledenvergadering aan de renners voorgelegd. Maar er was geen reactie. Ze haalden hun neus op.

Wat doet de VVBW nu?

We hebben de publicaties verzameld en zullen die aan de renners voorleggen. Wij hebben maar vijf internationale koersen in Nederland. Als het zo doorgaat heeft niemand nog zin een profkoers te organiseren. Je verliest sponsors. En zo stabiel is de werkgelegenheid ook weer niet. Met de invoering van het puntenstelsel dachten we dat de renners meer strijd zouden leveren. Maar ze sparen zich toch voor de belangrijkste wedstrijden. Misschien ligt het aan het deelnemersveld. Moeten renners aangetrokken worden die erom bekend staan dat ze al bij de start wegrijden.

Zijn er te veel wedstrijden?

Nee. De ploegleiders kiezen tegenwoordig in overleg met hun renners het programma uit. Jonge renners krijgen de kans in kleine wedstrijden. Maar ja, de aandacht richt zich steeds meer op grote wedstrijden. De kleine koersen vallen af. Het is bedenkelijk. Maar bekeken over 200 wedstrijden in binnen- en buitenland zijn drie van zulke gevallen niet veel.

    • Guus van Holland