Cools mogelijk gedood door huurmoordenaar

BRUSSEL, 15 JUNI. Heeft de ene Waalse socialistische voorman de andere door Italiaanse huurmoordenaars laten vermoorden? Deze vraag houdt België vandaag bezig nadat dit weekend via een privé-detective één van de betrokkenen bij de moord op de Belgische minister van Staat André Cools zijn verhaal deed.

Volgens deze anonieme bron zou het huidige kamerlid Van der Biest, voorheen fractieleider van de Parti Socialiste, nationaal minister van pensioenen en regionaal minister van binnenlandse aangelegenheden, betrokken zijn geweest bij een zwendel met aandelen. Oud-topman van de PS, André Cools, zou daarvan op de hoogte zijn geraakt. Om ontdekking te voorkomen zou Van der Biest via zijn kabinetssecretaris, een ex-politieman met maffia-connecties, een huurmoordenaar op Cools hebben afgestuurd.

Van der Biest heeft dit weekend meteen een klacht ingediend wegens laster. Het verhaal wordt echter door de Belgische justitie en de media serieus genomen, omdat het een aantal arrestaties van de afgelopen dagen in een nieuw verband plaatst. Vorig week arresteerde jusititie de eerder genoemde kabinetsmedewerker. Deze bleek nog steeds als ambtenaar voor de Waalse gewestelijke regering te werken.

De voormalige chauffeur van Van der Biest was al een paar maanden eerder gearresteerd, evenals een aantal Italiaanse familieleden van de secretaris. Allen zouden een rol hebben gespeeld in de diefstal van een enorme partij aandelen op het vliegveld Zaventem vorig jaar en de daaropvolgende poging om de aandelen wit te wassen. De chauffeur zou onder meer met de dienstauto van de minister naar Liechtenstein zijn gereden om daar aandelen te verzilveren. De secretaris zou via het bureau van de minister hebben achterhaald of de aandelen in het opsporingsregister voorkwamen. De Belgische justitie begrijpt intussen niet waarom deze verdachten zo openlijk te werk gingen. De chauffeur tankte bijvoorbeeld onderweg met het bankpasje van de minister. Dat de wit-waspogingen pas na de moord op Cools begonnen, zou duiden op een gevoel van veiligheid bij de daders, zo wordt verondersteld.

De sleutel tot het verhaal zou nu door de anonieme bron van de detective zijn geleverd. Deze verklaart dat Van der Biest opdracht tot de moord op Cools heeft gegeven - zijn chauffeur zou zelfs de motor hebben bestuurd waarop de huurmoordenaar is ontkomen.

    • Folkert Jensma