Brolin scoort precies op tijd

STOCKHOLM, 15 JUNI. Tomas Brolin geldt al enkele jaren als hét aanvallende talent van het Zweedse voetbal. Eén briljante solo afgerond met een doelpunt, twee jaar geleden op het WK tegen Brazilië leverde de 22-jarige Brolin een droomtransfer op naar het koopgekke Italië, waar hij met Parma dit seizoen de Italiaanse voetbalbeker veroverde.

In het Zweedse nationale elftal is het echter een tijdje rustig geweest rondom Brolin. Tot hij gisteravond in zijn achttiende interland precies op het juiste moment een belangrijk doelpunt maakte. Zijn tiende in het nationale tricot. Hoewel Dahlin en Schwarz het belangrijkste voorbereidende werk verrichtten liep Brolin de bal uiteindelijk in het Deense doel waardoor hij Zweden (1-0 winst) vrij plotseling in een riante uitgangspositie manoeuvreerde voor een plaats in de halve finales van het EK.

Tevens verbrak de mollige Zweed de patstelling in een kwalitatief tamelijk povere vertoning die zich lange tijd tot de zoveelste bloedeloze 0-0 tijdens dit toernooi leek te gaan ontwikkelen. Hoe confuus de Zweden met hun eigen succes waren werd gisteravond na afloop verwoord door bondscoach Tommy Svensson: “Onze kansen dit toernooi te winnen schat ik ook na vanavond nog steeds minimaal in. We mogen nog even van dit succes nagenieten, maar vanaf maandagochtend gaan we ons instellen op een cruciaal gevecht met Engeland. Want ondanks onze voorlopige eerste plaats denk ik toch dat Engeland en Frankrijk favoriet zijn in onze groep.”

Niettemin verschaft het thuisvoordeel het elftal vooralsnog vleugels. Wat dat betreft valt een parallel te trekken met 1958 toen Zweden op het eigen WK pas in de finale werd verslagen door Brazilië. Een vergelijkbaar succes heeft zich 34 jaar lang niet meer voorgedaan. Met de technisch weinig gepolijste maar overijverige zwarte aanvaller Martin Dahlin in de basisopstelling trachtte Zweden - aanvankelijk zonder enig succes naar een bruikbare opening zoekend - Denemarken onder druk te houden. Svensson: “We konden er van uitgaan dat een ploeg met de voorbereiding van Denemarken conditioneel in problemen zou komen. Want op de video had ik al gezien dat ook de wedstrijd tegen Engeland de Denen al enorm veel kracht had gekost.”

In hoeverre deze theorie juist is blijft een open vraag. Zelfs na de "toevalstreffer' van Brolin creëerden paradoxaal genoeg de Denen de beste kansen en niet de Zweden, die gaandeweg het duel ook in modern positiespel "les' kregen van de tegenstander waarmee in het verleden al 91 keer de degens is gekruist. De Deen Vilfort kopte in ideale vrije positie voorlangs, invaller Torben Frank had de bal voor het inleggen maar schoot met een ongecontroleerde lob over. De Zweden stelden daar ondanks de toegenomen mogelijkheden om via een uitval het duel tegen de va banque spelende Denen definitief te beslissen, slechts één uitgespeelde kans tegenover. Weer was Brolin daarbij betrokken. Hij kreeg een unieke mogelijkheid op een paar meter van de goal, maar zag door een te late reactie zijn inzet geblokt door de Deense verdediger Kent Nielsen.

“Toch kon ik veel aanvallender spelen dan in de wedstrijd tegen Frankrijk”, accentueerde Brolin zijn beslissende rol in de Zweedse ploeg. “Tussen Frankrijk en Denemarken zit kwalitatief toch een behoorlijk verschil. Ik geef de Denen niet veel kans meer. Zeker niet na vanavond nu ze zich min of meer uitgeschakeld wanen. Dat maakt onze positie alleen maar lastiger. Want wanneer zowel Engeland als Frankrijk zijn laatste wedstrijd wint staan we mooi met lege handen. Dat is de gevaarlijke kant aan ons succes.”

Foto: Zweden op weg naar de halve finale. Tomas Brolin (11) heeft het winnende doelpunt gescoord tegen de Denen. (Foto Reuter)