Britse geheime dienst rapporteerde al in 1989 over mediamagnaat; "Regering wist van fraude bij Maxwell'

ROTTERDAM, 15 JUNI. De Britse regering was al in 1989 op de hoogte van de zwendelpraktijken van de vorig jaar omgekomen mediamagnaat Robert Maxwell. Dit hebben bronnen van de Britse inlichtingendienst gezegd tegen de Financial Times.

De Britse inlichtingendienst heeft onderzoek verricht naar de uit Tsjechoslowakije afkomstige Maxwell, omdat de dienst het vermoeden had dat hij onder controle stond van de Tsjechische geheime dienst.

Een voormalig medewerker van de Joint Intelligence Committee, een onderdeel van de Britse inlichtingendienst, zei dat hij in 1989 belastende gegevens over Maxwell onder ogen kreeg. Die werden volgens de medewerkers gezonden naar de Bank of England èn naar de Britse premier zelf.

De Bank of England zegt vorige week een intern onderzoek te hebben uitgevoerd, maar is tot de conclusie gekomen dat er geen gegevens van de inlichtingendienst over Maxwell bij de bank bekend zijn.

De Britse inlichtingendienst werkte juist aan een groot rapport toen Maxwell in 1991 de dood vond. Onderdelen van het rapport waren bekend bij politici, maar de zaak Maxwell had geen prioriteit. Volgens Financial Times had Maxwell voor de omwenteling in Tsjechoslowakije intensieve contacten met de communistische leiders.

Een Labour-afgevaardigde in het Lagerhuis heeft op diepgaand onderzoek aangedrongen bij de conservatieve regering naar aanleiding van de nieuwe feiten over de zaak-Maxwell. Downingstreet zei vooralsnog “geen commentaar te geven over veiligheidskwesties.”

De regering Major probeert snel een oplossing te vinden voor het debâcle van Maxwell, omdat ruim dertigduizend werknemers van het vroegere Maxwell-concern zonder pensioen zitten. Vorige week heeft de regering al 4,6 miljoen pond beschikbaar gesteld voor het levensonderhoud van de gepensioneerden.

Afgelopen weekend werd bekend dat de zakenman Sir John Cuckney, bestuursvoorzitter van verzekeraar Royal Insurance, is aangewezen om de commissie te leiden die nieuwe pensioengelden moet werven. De commissie Cuckney krijgt de opdracht miljoenen ponden terug te vinden die Maxwell uit de pensioenkas stal. Volgende maand dient in dit verband een rechtszaak tegen de zonen van Maxwell, Ian en Kevin.

Minister van sociale zaken, Peter Lilley, zei dat financiële instellingen die flink verdiend hebben aan transacties met Maxwell “zich wellicht moreel verplicht voelen om de gepensioneerden bij te staan die op zulke wrede manier door Maxwell zijn opgelicht.”

Dit weekend bleek dat Maxwell ook de Berlitz talenscholen in Londen heeft opgelicht voor zeker één miljoen Brits pond sterling. Eén jaar voor zijn overlijden zegde Maxwell een lening van dat bedrag toe aan Berlitz. De lening zou lopen via de Midland Bank. Berlitz heeft het geld nooit ontvangen.