Britse fans richten een slagveld aan

MALMÖ/STOCKHOLM, 15 JUNI. In Zweden wordt met grote vrees uitgekeken naar de wedstrijd tussen het gastland en Engeland, woensdag in hoofdstad Stockholm. De Engelse fans zorgden afgelopen weekeinde zowel voor als na het duel tegen de Fransen voor problemen in de binnenstad van Malmö. De Britse sportminister David Mellor heeft zijn verontwaardiging over het gedrag van zijn landgenoten uitgesproken. Hij bezocht "het slagveld' in Malmö. “Dit hebben de mensen van Malmö niet verdiend.”

Tweehonderd Engelse supporters kwamen kort voor middernacht in het centrum van Malmö in gevecht met de Zweedse politie. De moeilijkheden ontstonden toen twee Engelse fans op het dak van een biertent klommen. Toen ongeveer 20 politiemannen, uitgerust met helmen en honden, hen probeerden weg te halen reageerde de rest van de supporters woedend. De Engelsen schreewden massaal "dood aan de politie'. Twintig personen, onder wie twee leden van de politie, raakten gewond. Vijfentwintig supporters werden gearresteerd.

De politie, die in aantal veruit in de minderheid was, werd aangevallen met stenen, flessen, fietsen, plastic tafels en stoelen. Ooggetuigen zagen dat een politieman door twaalf "hooligans' werd afgetuigd met zijn eigen wapenstok. Een dozijn Engelsen sloeg ook een Arabische immigrant tot bloedens toe. De aanval op de jonge Arabier leidde op een tweede plein in de stad tot gevechten tussen enerzijds plaatselijke bewoners, onder wie veel Arabische en Afrikaanse immigranten en anderzijds Engelse fans.

Gisteravond was het weer mis. Na het 0-0 gelijkspel van hun nationale ploeg tegen Frankrijk gooiden een groep van ongeveer honderd Engelsen ruiten in en vernielden auto's. Meer dan 200 politie-agenten probeerden de fans uit elkaar te drijven. Er viel één gewonde en er werden 28 arrestaties gemeld.

De supportersrellen betekenen een zware slag voor de Zweedse politie, die zich er tot nu toe op beroemde alles onder controle te hebben. Muziekactiviteiten in tenten en de verschaffing van licht bier tegen redelijke prijzen vormden onderdeel van de vriendelijke benadering van de supporters. Vanochtend vroeg nog werden de Engelse supporters die met een speciale EK-trein uit Malmö in Stockholm arriveerde via de luidsprekers met de woorden "Good morning. Welcome to Stockholm' verwelkomt. Op het perron werden de fans echter ook opgewacht door politiemensen met honden en schilden.

De Britse minister Mellor zei in zijn verklaring dat de autoriteiten in zijn land altijd grote twijfels hebben gehad over het plaatsen van biertenten in de EK-plaatsen. Hij wilde er niet over speculeren of de rellen van invloed zullen zijn op de onlangs genomen beslissing van de UEFA om de organisatie van het EK van '96 aan Engeland toe te wijzen. “Het is erg verkeerd om nu naar de toekomst te kijken.” UEFA-voorzitter Johansson stelde de Britten gerust door op te merken dat sancties tegen het Engelse elftal uitgesloten zijn omdat de ongeregeldheden buiten het stadion plaatsvond.

Drie jaar geleden kwam de Zweedse politie ook al in botsing met de Engelse supporters. Na ongeregeldheden werden honderden supporters naar huis gestuurd. De Zweedse politie heeft in de vier steden waar het EK-voetbal zich afspeelt in totaal 4.800 man ingezet. Ongeveer 3000 Engelse supporters waren gisteren bij de wedstrijd Engeland-Frankrijk aanwezig.