Brian Laudrup doet op advies van broer mee

STOCKHOLM, 15 JUNI. Het op een kwalitatief pover niveau voortsukkelende Europees kampioenschap voetbal behield gisteravond in het Rasunda-stadion in Stockholm tenminste nog iets van zijn geloofwaardigheid door de minimale 1-0 overwinning van gastland Zweden tegen Denemarken. De Denen hebben alleen in theorie nog een kans zich woensdagavond in Malmö door een eventuele overwinning tegen Frankrijk voor de halve finales te plaatsen. Maar er is in feite niemand bij dit slecht op het EK geprepareerde elftal die daar nog serieus in gelooft.

De vierëneenhalf miljoen Zwitserse francs die de Danske Boldspil Union van de UEFA heeft gekregen omdat het met veel kunst en vliegwerk op het laatste moment de plaats van Joegoslavië heeft ingenomen, wordt door het ongecompliceerde Deense gezelschap al als afdoende compensatie beschouwd voor de geleverde inspanningen. Bovendien kunnen een aantal jeugdige Deense spelers met het oog op een eventueel buitenlands contract hun marktwaarde op dit internationale podium drastisch verhogen.

Van tevoren stond in feite al vast dat het nooit veel kon worden met Denemarken op het EK. Ervaren nog beschikbare krachten uit het roemrijke verleden van het Deense voetbal als Michael Laudrup (Barcelona), Jan Mölby (Liverpool) en Ivan Nielsen (ex-PSV) beschouwen de huidige bondscoach Richard Möller-Nielsen als een tactische onbenul en werden na hun openlijke kritiek prompt niet geselecteerd. PSV'er Jan Heintze viel af met een blessure. “Mölby is veel te vet”, reageerde bondscoach Möller-Nielsen onomwonden op de kritiek in de Deense pers dat hij de ex-Ajacied buitenspel zette.

“Het verhaal rondom de afvallers is iets genuanceerder”, zegt de 23-jarige broer van Michael Laudrup, Brian, die bij Bayern München speelt. “Mölby had inderdaad overgewicht en zolang ik op zijn plaats in het Deense elftal speel kun je er ook tactisch over discussiëren of hij werkelijk nodig is. In dat geval beslist de coach. Mijn broer Michael heeft voor Barcelona gekozen. Hij heeft mij en de andere Deense spelers veel succes gewenst, maar ik respecteer zijn beslissing dat hij bedankt heeft en kan die ook heel goed begrijpen. Michael is pas 28 maar geestelijk is hij in zijn kop al 38. Hij speelde al op 19-jarige leeftijd in Italië.”

“Bovendien heeft hij deel uitgemaakt van de gouden Deense generatie uit de jaren tachtig met Lerby, Arnesen, Elkjaer Larsen, Nielsen en Morten Olsen. Zo'n voetballer heeft toch geen zin meer zich af te beulen tussen jongeren van wie hij al bij voorbaat weet dat ze de kwaliteit missen om een EK te winnen. Voor mij ligt het anders. Ik kon vier jaar geleden naar PSV maar heb voor de Bundesliga gekozen omdat je in het Duitse voetbal vooral werken leert. Maar mijn techniek is geschikter voor Frankrijk, Spanje of Italië. Daar kom ik over een paar jaar ook wel terecht.”

Tegen Zweden was Brian Laudrup bij Denemarken de spelmaker achter de aanval. Hoewel hij de eerste is om te erkennen dat het absurd zou zijn geweest als Denemarken onder de deplorabele omstandigheden waarop het EK terecht is gekomen nog nadrukkelijk in de race zou hebben gezeten voor een hoofdprijs in de vorm van een plaats bij de laatste vier.

“Ik zet mijn geld nog steeds op Nederland of Duitsland”, zegt Laudrup na zes gespeelde wedstrijden op het EK. “Maar niets is zeker in voetbal. Het voetbal is veranderd. Er zijn op grote toernooien geen uitgesproken favorieten meer. Ondanks zijn superioriteit had Nederland tegen Schotland ook gelijk kunnen spelen of zelfs kunnen verliezen. Maar Nederland staat model voor het voetbal waar ook ploegen als Ajax, Barcelona en AC Milan internationaal succes mee hebben behaald. Het gaat uit van een offensieve speelwijze. Bovendien lopen er enkele schitterende individualisten rond in het team. Zulke elftallen moet je koesteren want het tot nu toe gebodene heeft me op dit EK toch echt niet kunnen boeien.”

Met 26 interlands en vijf doelpunten is Brian Laudrup uitgegroeid tot één van de steunpilaren van het Deense nationale elftal. Hoewel hij in navolging van zijn broer Michael bijna bedankt had voor de eer. Laudrup: “Het is toch krankzinnig wat er gebeurd is. Ik was al met vakantie toen ik hoorde dat we een EK zouden gaan spelen. Ik dronk in mijn vrije tijd op dat moment ook bepaald geen water. Maar Michael heeft me vanuit Barcelona gebeld en gezegd dat ik toch mee moest doen. "Als je dertig bent en je hebt dertig interlands achter je naam staan terwijl dat er ook negentig hadden kunnen zijn krijg je spijt', hield hij me voor. Misschien heeft hij gelijk. Bovendien heb ik bij Bayern een rotseizoen achter de rug in de Bundesliga waar ik een half jaar geblesseerd ben geweest aan mijn kruisbanden.”

“In München werd over mij al gesproken in de trant van "de miskoop van zes miljoen'. Ook Beckenbauer deed als vice-voorzitter en sportcommentator aan die discussie mee. Dan moet je een hard gevecht leveren om het tegendeel te bewijzen. Want Beckenbauer is in Duitsland god. Ook daarom ben ik meegegaan naar dit EK. Het voordeel is dat we dit EK vrijuit kunnen spelen omdat we niets te verliezen hebben. Maar of dat gezien de omstandigheden met veel animo gebeurd is waag ik te betwijfelen. Daarvoor hebben we op beslissende momenten ook tegen Zweden weer te veel kansen gemist.”

    • Marc Serné