Bloemist

In NRC Handelsblad van 3 juni schrijft Micha Kat over het examen Bloemschikken. Hij citeert examenleider W. Lemair over de zwaarte van het examen: “Als iemand bij je in de winkel komt en hij wil een Euphorbia Marginata, moet je als bloemist wel van wanten weten. Anders moet je maar op de markt gaan staan.”

Iedere ondernemer die met bloemen en planten op de markt wil gaan staan, of een standplaats wenst in te nemen op de hoek van de straat, moet in bezit zijn van het diploma Handelskennis Ambulante Handel of van een opleiding die daarvoor vrijstelling biedt. De cursus Handelskennis Ambulante Handel bestaat uit de onderdelen bedrijfseconomisch rekenen, boekhouden, organisatie van de handel en rechts- en wetskennis.

Om de ambulante handel in bloemen en planten te kunnen uitoefenen moet men daarnaast in het bezit zijn van het diploma Vakbekwaamheid Ambulante Handel in Bloemen en Planten. Die curusus heeft tot doel de toekomstige koopman of koopvrouw de nodige vakkennis bij te brengen.

De ambulante handel is geen aankoopkanaal voor produkten van mindere kwaliteit en niet iedereen kan zo maar op de markt gaan staan. Natuurlijk zijn er in de ambulante handel ook ondernemers te vinden waar vakkennis en kwaliteit niet optimaal zijn, maar die zijn ook te vinden in de gevestigde handel. De georganiseerde ambulante handel is een voorstander van eisen van vakbekwaamheid van handelaren in het verse produkt. De kwaliteit van de ambulante handel moet op een hoog niveau staan. De ambulante handel is geen verzameling van ondernemers die zijn mislukt als winkelier. Het zijn ondernemers die bewust kiezen voor het beroep van koopman of koopvrouw.

    • Stichting Vakopleiding Ambulante Handel
    • Mr. J.W. van der Meer