Beurs lichtgeraakt na koersval Tokio

AMSTERDAM, 15 JUNI. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs leed vandaag licht onder de fikse koersval op de Japanse beurs. In Tokio daalden de koersen over een breed front bijna 2,5 procent. De daling op het Damrak beperkte zich tot enkele dubbeltjes.

AMSTERDAM Onder de hoofdfondsen wist alleen Philips de dans te ontspringen. De koers van het electronikaconcern trok twee dubbeltjes aan tot 38 gulden. Handelaren konden echter geen oorzaak achter de koersstijging vinden. De omzetten bleven vandaag erg laag. Het grootste deel van de handel werd tussen handelaren onderling gedaan. Volgens beursanalisten wachten de meeste beleggers op lagere koersen voordat zij de markt instappen.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen leden ook onder de koersval in Tokio. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 10,4 punten lager sloot op 2.603,7, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 3,9 punten.

FRANKFURT De stemming in Frankfurt leed onder de zwakte van Tokio, al bleef de koersdaling beperkt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag een half punt hoger sloot op 1.782,3, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 3,57 punten.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelenkoersen vandaag fors gedaald. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen gaf 430,45 punten, ofwel 2,5 procent, prijs op 16.953,23. Er werden 200 miljoen stukken verhandeld. De index was vrijdag al met ruim 300 punten gezakt. De stemming werd vooral gedrukt door de zorgen over de economische ontwikkeling in Japan. In een vrijdag gepubliceerd rapport van de Japanse centrale bank staat dat het bedrijfsleven niet veel vertrouwen heeft in de nabije toekomst. Volgens een handelaar verwachten de financiële markten dat de regering weinig soelaas zal bieden. De zorgen deden zich vandaag sterk gelden op de termijnmarkt. De zwakte daar had een negatieve invloed op de Nikkei-index.