Azeri's slaan fel terug bij Karabach

MOSKOU, 15 JUNI. Azerische troepen zijn dit weekeinde begonnen aan een grootscheeps tegenoffensief tegen de Armeense strijdmacht in en rond de omstreden enclave Nagorny Karabach.

De strijdende partijen maken daarbij gebruik van groot materieel als raketten, tanks en vliegtuigen. Bij de gevechten zouden tot nu toe ongeveer 250 mensen zijn omgekomen. Het Azerische offensief komt een week na de verkiezing van de nationalist Abulfaz Elçibey, die in Turkije een model ziet voor de toekomstige ontwikkeling van de voormalige Sovjet-republiek Azerbajdzjan. In zijn verkiezingscampagne had hij zich opgeworpen als de man die de tot nu toe voor zijn land vernederend verlopen oorlog met Armenië ten goede zou keren.

De Azerbajdzjani voerden aanvallen uit op de strategische posities die de Armeniërs bij hun offensief een maand geleden op de Azeri's hadden veroverd. De Azeri's concentreerden zich bij dit contra-offensief op het gebied rond Latsjin, een Azerbajdzjaans grensdorp, dat de Armeniërs in handen hebben en gebruiken als “humanitaire corridor” tussen Nagorny Karbach en Armenië.

De Armeense "zelfverdedigings-eenheden' reageerden daarop door met zwaar materieel enkele cruciale gebieden in het noorden van Karabach te verdedigen en tevens hun offensieve acties rond Azerbajdzjaanse posities buiten Nagorny Karabach, zoals de stad Agdam ten oosten van de grens, op te voeren.

Bij de strijd om Agdam alleen al zouden volgens het Armeense ministerie van defensie in Jerevan vijftig Azeri's zijn omgekomen en driehonderd zijn gewond. De Azerbajdzjanen op hun beurt zeggen bij Agdam vijfhonderd Armeniërs buiten gevecht te hebben gesteld.

Over de resultaten van de sinds vrijdag opgelaaide oorlog hebben de ministeries van defensie in Bakoe en Jerevan tegenstrijdige berichten verspreid. Volgens de Azerbajdzjaanse autoriteiten zouden de Armeniërs er niet in geslaagd zijn Agdam te veroveren. In Jerevan daarentegen wordt gezegd dat de Azeri's hun controle over deze stad de facto hebben moeten opgeven.

De strijd wordt van beide kanten begeleid door een intensivering van de psychologische oorlogsvoering. Volgens Jerevan zou het Azerbajdzjaanse offensief worden begeleid door “Turkse militaire experts”. Bij de Azerische legereenheden zouden zich tevens “slavische huurlingen” uit het Vierde leger van de voormalige Sovjet-Unie, dat nu onder Russisch commando staat, hebben aangesloten. Het minister van defensie in Bakoe bracht gisteren op zijn beurt het bericht de wereld in dat de oprukkende Azerbajdzjaanse battaljons bij Gadroet raket-installaties van het Zevende sovjet-leger zouden hebben gevonden.

    • Hubert Smeets