Andriessen wil voor Denen zonodig heronderhandelingen over "Maastricht'; EG-beraad gedomineerd door referenda

LUXEMBURG, 15 JUNI. In nerveuze afwachting van de uitslag van het Ierse referendum van aanstaande donderdag over het Verdrag van Maastricht begonnen vanmorgen de ministers van buitenlandse zaken van de twaalf landen van de Europese Gemeenschap aan een van hun moeilijkste vergaderingen van de laatste jaren.

Het eerste agendapunt, de erkenning van Macedonië, werd al meteen uitgesteld tot na het Ierse referendum. Uit angst Griekenland voor het hoofd te stoten werd besloten daarover pas bij de Europese top volgende week in Lissabon te spreken.

Sinds vanmiddag spreken de ministers over de financiële toekomst van de Gemeenschap. Maar de bespreking van dit zogeheten pakket Delors II heeft eveneens plaats in de schaduw van het noodlot dat "Maastricht' mogelijk gaat treffen. De Ieren, die donderdag ja of nee mogen zeggen, zijn een van de belangrijkste crediteuren van het financiële meerjarenplan. Het is Delors' bedoeling om via het zogeheten cohesiefonds een imposante verschuiving van de rijke naar de armere lidstaten op gang te brengen.

Nog vorige week leed Delors met dit idee een gevoelige nederlaag in de vergadering van de ministers van financiën. De rijke landen zijn tegen een forse verhoging van het budget van de Europese overheid omdat in dezelfde periode de nationale overheden juist moeten bezuinigen.

Van de ministers van buitenlandse zaken wordt vandaag een diplomatieke oplossing verwacht. Als de Ierse media uit Luxemburg berichten dat Europa geen extra geld voor Ieren over heeft, zou dat de uitslag van het referendum van donderdag wel eens beslissend kunnen beïnvloeden.

Eerder deze maand stemde de Deense bevolking in een referendum met een nipte meerderheid tegen ratificatie van het verdrag. Vice-voorzitter Frans Andriessen van de Europese Commissie zei gisteren in het NCRV-radioprogramma Hier en Nu dat de onderhandelingen over "Maastricht' moeten worden heropend als dat de enige manier is om Denemarken het verdrag voor de monetaire en politieke unie alsnog te laten ondertekenen.

In een officiële reactie na een ingelaste vergadering in Oslo sloten de EG-ministers van buitenlandse zaken heronderhandelingen juist uit. Zij kondigden aan dat zij hoe dan ook met het ratificatieproces zouden doorgaan. “De opvatting dat we maar door moeten douwen is zeker niet de mijne”, zei Andriessen gisteren.

Een woordvoerder van de Nederlandse minister van buitenlandse zaken, Van den Broek, noemde vanmorgen in een reactie de uitspraken van Andriessen “onhandig”. “Je kunt zoiets wel denken maar dat moet je niet hardop zeggen.”