Weekoverzicht

Leon Charney heet de hoop van UPI in bange dagen. Door op het nippertje een bod uit te brengen op het noodlijdende persbureau voorkwam Charney, advocaat en eigenaar van een televisiestation, dat UPI gisteren om middernacht definitief de deuren zou moeten sluiten.

Charney zal het persbureau tot 22 juni financieel onderhouden. Dan beslist hij of hij UPI koopt. Televisiedominee Pat Robertson had eerder deze week afgezien van de aankoop van UPI. Robertson bood een maand geleden 6 miljoen, maar was na bestudering van de boekhouding nog slechts geïnteresseerd in de naam en het archief van UPI, waarvoor hij een half miljoen wilde betalen. Dat bod werd door de faillissementsrechter, de crediteuren en het persbureau zelf afgewezen.

Nog meer economisch nieuws uit de VS: de regering in Washington heeft een lijst gepubliceerd van landbouwprodukten uit de EG waarop mogelijk hogere invoerrechten worden geheven als de Europese Commissie de sojaboeren blijft subsidiëren. Volgens de Amerikanen is de steun in strijd met een verdrag uit 1962 waarin de vrije invoer van Amerikaanse soja in de EG is geregeld. Door de subsidie is de vraag naar Amerikaanse soja afgenomen. Volgende week praten de Amerikanen en de Europeanen over de kwestie.

De Amerikaanse autofabrikanten General Motors, Ford en Chrysler hebben besloten hun samenwerking te intensiveren. Daartoe hebben zij een consortium opgericht met de naam USCAR. Doel is door gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling de produktiekosten omlaag te brengen en zo beter te kunnen concurreren met de Japanse autofabrikanten. Chrysler, Ford en General Motors leden vorig jaar samen een verlies van 7,5 miljard dollar.

De jongste cijfers over de buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten, die het ministerie van handel deze week publiceerde, zijn hard aangekomen. De investeringen daalden vorig jaar met maar liefst 66 procent, van 65,9 tot 22,6 miljard dollar. Belangrijkste oorzaak was de terugval in het aantal overnames door kapitaalschaarste. De belangrijkste buitenlandse investeerder bleef overigens Japan, gevolgd door Frankrijk.

Ook met de buitenlandse investeringen in Cuba wil het nog niet echt vlotten. Fidel Castro en de zijnen hielden deze week een conferentie voor Amerikaanse en Europese zakenlieden in de hoop nieuwe fondsen aan te boren nu de Sovjet-Unie en de landen in Oost-Europa zijn weggevallen als handelspartner. Een van de belangrijkste obstakels voor Amerikaanse belangstellenden is echter het handelsembargo van de VS tegen Cuba, dat sinds 1962 van kracht is. Op de conferentie bleek dat de meeste zakenlui er weinig voor voelen om dat embargo te overtreden.

In navolging van Tsjechoslowakije gaat de Russische regering 35 procent van de aandelen van de staatsbedrijven "verkopen' aan het volk. De bevolking krijgt waardebonnen die recht geven op de aankoop van een aandeel in een bedrijf.

Droogte teistert niet alleen zuidelijk Afrika. Ook in Nieuw Zeeland blijft het droog, wat een ernstige energiecrisis tot gevolg heeft. Tachtig procent van alle energie in het land wordt namelijk opgewekt door waterkrachtcentrales. Het water in de stuwmeren is tot het laagste niveau in de laatste honderd jaar gedaald. Meteorologen verwachten geen verbetering in de komende tijd in Nieuw Zeeland, waar de winter voor de deur staat.

Dierproeven ten behoeve van cosmetica zullen vanaf 1998 verboden zijn in de EG, zo heeft het Europese parlement besloten. Naar schatting worden jaarlijks vijftigduizend dieren het slachtoffer van cosmetica-proeven.

Kent Kirk, de Deense minister van landbouw en visserij, heeft een verklaring gevonden voor het feit dat de Denen in het referendum van 2 juni "nee' hebben gezegd tegen ratificatie van de Akkoorden van Maastricht. Het ligt aan de vis, volgens Kirk. De Denen willen toestemming van Brussel om meer tong te vangen, maar hebben die tot nu toe niet gekregen. En daarover waren de Denen, met name de bewoners van het schiereiland Jutland, boos, dus hebben ze "nee' gestemd, aldus de bewindsman.

    • Friederike de Raat