VN bezorgd om vrede Cambodja

NEW YORK, 13 JUNI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren de Cambodjaanse verzetsbeweging Rode Khmer indirect gemaand zich aan het vorig jaar afgesloten vredesakkoord te houden.

Volgens dat plan zou vandaag moeten worden begonnen met de ontwapening van zeventig procent van de strijders van de vier partijen, maar de Rode Khmer-leiders weigeren daaraan mee te werken omdat zich in Cambodja naar hun mening nog altijd een groot aantal Vietnamese militairen zou bevinden. Yasushi Akashi, de leider van het tijdelijk bestuur van de VN over Cambodja (UNTAC), heeft eerder felle kritiek geleverd op de houding van de Rode Khmer.

De Belgische voorzitter van de Veiligheidsraad, Paul Noterdaeme, las gisteren een verklaring voor waarin zonder het noemen van namen alle Cambodjaanse partijen werd gevraagd zich te houden aan de afspraken. Aangezien de Rode Khmer de afgelopen tijd de enige groepering was die zich verzette tegen de ontwapening, lijkt de dringende oproep vooral aan haar gericht. Noterdaeme vroeg de secretaris-generaal van de VN de volledige stationering van de UNTAC-troepen op Cambodjaans grondgebied te versnellen. Zo weigeren de Rode Khmers in het door hun gecontroleerde noordwesten van Cambodja een Nederlands contigent mariniers toe te laten. (AP, Reuter)