Vliegveld Beek verwacht nog eens duizenden vluchtelingen

MAASTRICHT, 13 JUNI. Nadat eerder deze week al meer dan duizend Albanezen in Maastricht zijn gearriveerd, worden dit weekeinde nog eens ten minste elf vliegtuigen met elk 180 Joegoslavische vluchtelingen verwacht.

Het gaat voornamelijk om Albanezen uit de Joegoslavische provincie Kosovo, die onmiddellijk doorreizen naar Duitsland of België. Ze komen naar Maastricht, omdat vliegtuigen uit Joegoslavië wegens de VN-boycot niet in Duitsland mogen landen.

Honderd vluchtelingen die begin deze week aankwamen zijn door de Nederlandse douane teruggestuurd, omdat zij over onvoldoende middelen van bestaan beschikten of geen retourticket bij zich hadden. De overige passagiers beschikten over een geldig Joegoslavisch paspoort. Volgens de douane is het goed mogelijk dat zich ook inwoners uit Bosnië of Montenegro onder de passagiers bevinden. Volgens de Belgische senator W. Kuijpers (Volksunie), die als EG-waarnemer in Joegoslavië is geweest, worden de Albanezen gedwongen om via obscure reisbureaus een reis naar Nederland te boeken.