"Steun aan Oostduitse werven ramp voor markt'

GRONINGEN, 13 JUNI. De Europese scheepsbouwindustrie dreigt ernstig in de problemen te komen door de plannen van de Duitse overheid om zes miljard mark steken in scheepswerven in het voormalige Oostduitsland. De markt zal daardoor compleet worden geruïneerd.

Dat betoogde directeur drs.ing. A. Tienpont van de Cono Industrie Groep (CIG) gisteren tijdens een bijeenkomst in Groningen ter viering van het twintigjarig jubileum van Centraal Staal. Dit bedrijf is een van de dochterondernemingen van de CIG, een toeleveringsgroep voor de metaal- en elektrotechnische industrie en de nautische sector met 600 werknemers en een omzet van 240 miljoen gulden.

Tienpont noemde de overheidssteun aan de Duitse scheepsbouw onverteerbaar. “De voormalige Oostduitse werven kunnen straks zwaar gesubsidieerd orders in de wacht slepen. De concurrentieverhoudingen in de internationale scheepsbouw worden op een absoluut oneigenlijke wijze verstoord. We misgunnen de Oostduitsers niets, maar wat nu in Duitsland gebeurt, is buiten alle proporties”, aldus Tienpont.

Hij heeft berekend dat de plannen van de Duitse overheid neerkomen op een subsidie van 1 miljoen mark per werknemer. “Deze gegevens vertaald naar de scheepbouw in Noord-Nederland betekenen dat wij twee tot drie miljard subsidie zouden moeten krijgen.”

Volgens de noordelijke scheepbouw-topman zijn Westduitse en Scandinavische werfcombinaties nu al bezig voormalige Oostduitse werven op te kopen. Tienpont riep de Nederlandse politici op via de EG in Brussel een stokje te steken voor de Duitse plannen.