Sarajevo weer beschoten ondanks nadering bestand

LJUBLJANA, 13 JUNI. Radovan Karadzic, leider van de Serviërs in Bosnië, heeft gisteren een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd.

Een reeks van eerdere bestanden heeft echter geen enkele invloed gehad op het strijdverloop van de nu 3 maanden durende burgeroorlog in Bosnië, waarbij inmiddels zo'n 6.000 mensen het leven hebben verloren en 1,5 miljoen mensen uit hun huizen verdreven zijn.

Karadzic zei op een persconferentie in Belgrado dat zijn troepen maandagmorgen om 6 uur de strijd zullen staken. “Het is tijd om een oplossing te zoeken in deze Bosnische oorlog”, aldus Karadzic. Hij heeft de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, gevraagd 800 VN-waarnemers beschikbaar te stellen die het staakt-het-vuren vanuit Servische posities mogen controleren.

Karadzic zei van opvatting te zijn dat de vredesbesprekingen onder bemiddeling van de EG zo snel mogelijk moet worden hervat. De vredesbesprekingen liepen vorige maand vast toen moslimleiders van de onderhandelingstafel wegliepen wegens de beschietingen door Servische artillerie op Sarajevo. Zij hebben verklaard niet meer met Karadzic te willen praten zolang de gevechten voortduren.

Het hoofd van de EG-vredesconferentie, Lord Carrington, noemde het aangekondigde staakt-het-vuren “een stap in de goede richting” en zei bereid te zijn naar Sarajevo te reizen als het vliegveld van de stad is geopend voor humanitaire hulp. Hij riep de strijdende partijen op samen te werken met de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruis en andere organisaties om het vliegveld, dat wordt bezet door Servische troepen, zo snel mogelijk te heropenen.

Ondanks Karadc woorden over vrede en een politieke oplossing werd Sarajevo ook gisteren weer de hele dag door zijn artillerie beschoten. In brand geschoten gebouwen konden niet geblust worden omdat de stad zonder water zit. Ook de elektriciteit is uitgevallen. In verscheidene delen van de stad werden felle straatgevechten gevoerd tussen Servische milities en eenheden van de Bosnische Territoriale Verdediging van moslims en Kroaten. Radio Sarajevo meldde dat ook in andere delen van Bosnië de gevechten onverminderd doorgaan.

    • Theo Engelen