Rafsanjani wil afrekenen met "straatschenders'

NICOSIA, 13 JUNI. De Iraanse president Rafsanjani heeft zijn veiligheidstroepen gisteren opdracht gegeven hard op te treden tegen “geboefte en straatschenders” en een herhaling te voorkomen van de onlusten die kort geleden in verscheidene grote Iraanse steden uitbraken. Tijdens het Vrijdaggebed in Teheran sprak hij tevens zijn steun uit voor de revolutionaire rechtbanken die deze week acht deelnemers aan de rellen lieten ophangen.

Rafsanjani zei dat de rellen waren aangesticht door “straatschenders, die hun agressieve en parasitaire leven niet meer konden voortzetten na de Islamitische Revolutie” van 1979. Maar “vanaf vandaag zijn de veiligheidstroepen verplicht kwaadaardige individuen waar ook in het land het hoofd te bieden”.

De rellen vloeiden voort uit pogingen van de gemeentelijke autoriteiten illegaal gebouwde krotten met de grond gelijk te maken. Veel Iraniërs zien als diepere oorzaak van de onlusten Rafsanjani's economische hervormingspolitiek, waardoor de inflatie is aangewakkerd, bij gelijkblijvende lonen. Bovendien zijn de subsidies op diverse eerste levensbehoeften afgeschaft. Een toenemend aantal Iraniërs kan daardoor niet meer rondkomen.

Na de rellen zijn honderden mensen gearresteerd, volgens de verzetsbeweging Mujahedeen-Khalq zelfs duizenden. Een aantal van hen is intussen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Vijf mensen wachten nog op tenuitvoerlegging van hun doodvonnis. (Reuter, AP)