Nooit prolongatie titel

Nog nooit slaagde de Europees kampioen er in de historie van het toernooi in de titel de prolongeren.

Sovjet-Unie en West-Duitsland waren er tot nu toe het dichtst bij. De Sovjets wonnen de eerste titel in 1960 en bereikten bij het volgende toernooi vier jaar later wederom de finale waarin een nederlaag werd geleden tegen Spanje. Duitsland werd kampioen in '72 en verloor in '76 in de eindstrijd pas na strafschoppen van Tsjechoslowakije.

West-Duitsland is het enige land dat twee Europese titels heeft gewonnen, in '72 en in '80. De Duitsers doen evenals de Russen voor de zesde keer mee aan een EK-eindronde. Dat is het record. Nederland is voor de vierde maal deelnemer, na 1976 (derde), '80 (uitgeschakeld in eerste ronde) en '88 toen Oranje winnaar werd. Thuisland Zweden en Schotland zijn debutanten bij het EK.

In tegenstelling tot het wereldkampioenschap plaatst de titelhouder zich bij het Europees kampioenschap niet automatisch voor het volgende toernooi. Alleen het organiserende land hoeft zich niet te kwalificeren. Frankrijk werd in '84 kampioen van Europa, maar wist zich niet voor de eindronde van '88 te plaatsen. Het werd in de voorronde door Sovjet-Unie en de DDR uitgeschakeld.