Misschien nog Amerikanen in leven in ex-Sovjetkampen

WASHINGTON, 13 JUNI. De vroegere Sovjet-leiders hebben altijd gelogen over de aanwezigheid van Amerikaanse krijgsgevangenen, zo heeft de Russische president Jeltsin erkend. In een schriftelijk antwoord aan Amerikaanse senatoren die het lot van vermiste Amerikanen onderzoeken, liet Jeltsin de mogelijkheid open dat enkele Amerikanen nog vastzitten in wat rest van de Sovjet-gevangenkampen.

Jeltsin schreef dat een voorlopig onderzoek had uitgewezen dat “de verzekeringen van het vroegere Sovjet-leiderschap dat het probleem van "vermisten in actie' op haar grondgebied niet bestond, onjuist waren”. Twaalf Amerikaanse piloten, die in de jaren vijftig, aan het begin van de Koude Oorlog, boven de Sovjet-Unie waren neergeschoten, waren in gevangenissen of in psychiatrische ziekenhuizen vastgezet, aldus Jeltsin. De Amerikaanse senator John Kerry, die de brief openbaar maakte, zei dat de Russen nu bezig zijn te onderzoeken of er misschien nog enkele Amerikanen in leven zijn.

Daarnaast blijkt volgens Jeltsin uit de Sovjet-archieven dat tijdens de Koreaanse oorlog 262 Amerikaanse piloten het neerschieten van hun toestel hadden overleefd en in Noord-Korea of China waren gevangen gezet. Van hen waren er 59 door Sovjet-functionarissen ondervraagd, maar de stukken bevatten geen aanwijzing van hun verplaatsing naar Sovjet-grondgebied. Senator Kerry zei dat contact met de Chinese autoriteiten zal worden opgenomen om duidelijkheid te krijgen over hun lot. (Reuter, AFP)