"Mannschaft' verliest door armbreuk Völler weer een leider; Duitsland elftal zonder ideeën

NORRKÖPING, 13 JUNI. Voor het GOS, een elftal dat na het EK voetbal in de huidige samenstelling niet meer zal bestaan, werd de negende symfonie van Beethoven als volkslied gespeeld voor de interland tegen Duitsland. Maar de luid meezingende 7000 Duitse fans eigenden zich zelfs de klanken van het "Alle Menschen werden Brüder' hebzuchtig toe op wat zij beschouwden als hun voetbalfeestje.

Dat werd echter wreed verstoord door een dreigende nederlaag van hun favorieten. Pas in de laatste seconden werd die afgewend toen Hässler met uiterste precisie de bal uit een vrije trap langs de opgestelde muur van GOS-voetballers - én Duitsers die verwarring stichtten in die geformeerde barrière - in het doel stuurde. Ster-aanvaller Rudi Völler waren de Duitsers op dat moment al kwijt. In een duel met Kuznetsov had hij de eerste helft zijn linkerarm gebroken. “Hij zal dit toernooi niet meer in actie komen en moet minstens zes weken revalideren”, verklaarde perschef Jürgen Niersbach.

Na Lothar Matthäus is daarmee de tweede ervaren leider weggevallen bij de Duitsers, die zich tegen het GOS manifesteerden als een een elftal zonder ideeen, zonder concept. Dat mag vooral het elitegezelschap van in Italië voetballende multi-miljonairs zich aantrekken. Voetballers die zich de afgelopen weken samen met hun advocaten en fiscalisten meer hebben bezig gehouden met hun bankrekening dan met het EK-voetbal. Dat de situatie in Italië volslagen krankzinnig is geworden realiseert bondscoach Berti Vogts zich al lang. Maar dat "het verraad' tegenwoordig ook op de loer ligt in eigen kring doet hem pijn. “Op dit moment weet een speler als Brehme niet eens waar hij volgend seizoen speelt. Bij Inter of bij Bilbao, waar Jupp Heynckes de scepter zwaait. Vroeger was Heynckes één van de beste trainers uit de Bundesliga. Maar ook hem zal het Duitse voetbal in Spanje nog langer een zorg zijn. Dat is jammer.”

Brehme detoneerde in zijn vrije rol duidelijk bij Duitsland, dat als gerenommeerde voetbalnatie (ook de Franse scheidsrechter Gérard Biguet floot bij twijfel in het voordeel van de Duitsers) echter vrijwel altijd op beslissende momenten het geluk afdwingt dat het gezien het vertoonde spel eigenlijk niet verdient. Vogts: “Toen Hässler die vrije trap nam, zei ik tegen mijn vriend Rainer Bonhof (hulptrainer, red): let op hij gaat scoren.”

Voor Vogts viel daarmee een loden last van zijn schouders. Was hij tot voor kort als assistent van Beckenbauer voornamelijk verantwoordlijk voor de Duitse jeugdelftallen, nu eisen zeventig miljoen Duitsers een Europese titel van hem. Met een elftal dat ten opzichte van het WK in 1990 een dirigent mist en duidelijk de sporen van verzadiging in zich draagt. Voor Vogts is het nauwelijks mogelijk een homogeen elftal te formeren. “Natuurlijk ben ik erg gelukkig met het feit dat we op de valreep zo'n zwaar bevochten gelijkspel hebben behaald, maar vooral de eerste helft was ons voetbal een drama”, formuleerde de Duitse trainer de sombere gang van zaken. “De tweede helft zijn de opdrachten beter uitgevoerd en heb ik Doll en Riedle in de spits opgesteld omdat dit tegen Engeland op Wembley ook fantastisch is gegaan. Het zijn spelers die goed kunnen rommelen over de grond, waar de verdedigende achilleshiel van het GOS lag. Daarom heb ik de tweede helft ook niet meteen Klinsmann voor Völler ingebracht maar Möller.”

Maar Möller, Hässler, Doll, Effenberg, Reuter of Brehme. Ze waren allemaal inwisselbaar bij de Duitsers, die mondjesmaat via Völler, Hässler en Riedle kansen creëerden en constant beducht moesten zijn voor de snel utigevoerde en dreigdende counters van het GOS. Bij één van die acties was de bij het Zwitserse Servette voetballende Igor Dobrovolski Reuter weer eens te snel af. De Duitser greep naar de noodrem en Biguet wees naar de stip, waar Dobrovolski zelf het vonnis voltrok. Er resteerden nog twintig minuten waarin de zweetdruppels zich afzetten op het voorhoofd van Vogts en de Duitsers er een enorm wanhoopsoffensief tegenaan gooiden dat uiteindelijk resulteerde in de gelijkmaker van Hässler.

“Een onnodige tegengoal”, oordeelde GOS-bondscoach Anatoli Bychovets. “Het wordt nu heel moeilijk omdat ik de eerste helft van Nederland-Schotland heb gezien en tot de conclusie ben gekomen dat Nederland indrukwekkend voetbal speelt. Maar dit was te verwachten. Zeker gezien onze voorbereiding die heel moeilijk is geweest omdat zoveel van onze spelers in het buitenland spelen.” Van het GOS hebben Rusland, Armenië, Georgië en Wit-Rusland bij de UEFA al een aanvraag lopen om in de toekomst als zelfstandige staten deel te mogen nemen aan de grote voetbaltoernooien. De spelers van het GOS kunnen dit EK derhalve hooguit benutten om zich nog eens nadrukkelijk aan kooplustige buitenlandse clubs te presenteren. Wat Vogts weer het commentaar ontlokte: “We hebben natuurlijk niet tegen zo'n slechte ploeg gespeeld. De Sovjet-Unie versloeg in 1988 de latere Europese kampioen Nederland in de eerste wedstrijd en in de kwalificatie Italië. Ook daarom hadden mijn spelers gewaarschuwd moeten zijn.”

    • Marc Serné