Het waterpistooltje verbleekt naast de Super Soaker 100

ROTTERDAM, 13 JUNI. Met een felgekleurd watergeweer onder zijn arm loopt de elfjarige Moustafa trots de speelgoedwinkel uit. “Hier kun je pas lekker ver mee spuiten”, glundert hij. “Ik ga militairtje spelen met mijn vriendjes, in het zwembad.”

Het watergeweer is een ware rage. “Ik zit al 31 jaar in het speelgoed, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt J. Spek, inkoper van het speelgoedconcern Intertoys. “Eind februari hadden we de eerste geweren in de winkel en binnen drie maanden waren ze uitverkocht.” Ook in de winkels van Bart Smit waren de geweren in een mum van tijd verdwenen. Inmiddels zijn in China nieuwe voorraden besteld.

De reserve van het warenhuis Blokker is nog niet helemaal uitgeput, maar ook hier liep het storm. R. van Eijck, directeur speelgoed, verklaart de grote populariteit van het plastic geweer uit het warme weer en de aantrekkingskracht die speelgoed via reclame op de televisie uitoefent. “Vorig jaar waren de scatchballs - ballen met klitteband - populair, nu slaan de watergeweren aan.”

"Super soakers' heten de populaire geweren, waarbij het ouderwetse waterpistooltje verbleekt. Kwam er vroeger een miezerig straaltje van hooguit vijftig centimeter uit, het grootste model van het watergeweer, de blauwe Super Soaker 100, spuit een liter water over een afstand van vijftien meter. De prijs van de plastic geweren, uitgevoerd in fluoriserende kleuren, varieert van 19,95 tot 49,95 gulden.

De Super Soaker werkt ongeveer als een plantenspuit. Op de loop zit een plastic waterreservoir, dat met een pompje onder druk wordt gezet. Daardoor is de straal zo krachtig. De Soaker komt uit de Verenigde Staten, waar het speelgoed al enige tijd populair is. Het apparaat zou zijn uitgevonden door een Amerikaanse ingenieur die op het idee kwam tijdens het repareren van een pomp in zijn badkamer.

In de Verenigde Staten wordt het speelgoed inmiddels gebruikt voor minder onschuldige spelletjes. De politie daar kreeg talloze klachten van mensen die werden bespoten met chemische middelen, zoals bleekwater. De burgemeester van Boston heeft deze week de winkeliers in zijn stad gevraagd de Soakers uit de handel te halen, nadat een watergevecht gevecht uitmondde in een vuurgevecht waarbij een vijftienjarige jongen om het leven kwam.

“Het is waanzin om maatregelen te nemen tegen een watergeweer”, meent inkoper Spek van Intertoys. “Je zou de geweren zelfs kunnen vullen met benzine, maar dat neemt niet weg dat een verbod op speelgoed onzin is.”

Volgens de politie en de Consumentenbond zijn in Nederland nog geen klachten binnengekomen over de Super Soaker. Maar in zwembaden en op speelplaatsen wordt het apparaat inmiddels geweerd. “Zo'n geweer met een tank erop laten we niet binnen”, zegt C. van Aarsen, bedrijfsleider van het De Mirandabad in Amsterdam. “Zo'n harde waterstraal is voor de andere kinderen niet prettig.”

Moustafa mikt voornamelijk op vriendjes, die ook allemaal een geweer hebben. “Of op bomen”, zegt hij en hij vertrekt naar het zwembad, om militairtje te spelen.

Foto: Met de Super Soaker spuit je een liter water over een afstand van vijftien meter. (Foto NRC Handelsblad / Chris de Jongh)

    • Birgit Donker