Fairness

Banken worden steeds benauwder over hun goedkeurende verklaringen bij prospectussen, de fairness opinion.

Beleggers zijn mondig genoeg gebleken om dit soort verklaringen bij omstreden fondsen als Bobel, Textlite of Venture Fonds Nederland voor te leggen aan de Ondernemingskamer. Niet in de laatste plaats om opgelopen schade te kunnen verhalen, bij voorbeeld bij een rijke partij zoals een bank. De banken proberen zich daartegen in te dekken. Zo stond in een prospectus van Venture Fonds: “De Banken hebben zonder zelfstandige verifiëring vertrouwd op de juistheid en de volledigheid van alle financiële en andere informatie (..). De Banken sluiten derhalve iedere aansprakelijkheid terzake uit.” Maar die vlieger gaat niet op. De Amsterdamse rechter oordeelde vorig jaar dat een soortgelijke toevoeging van de Amro aan een prospectus van het detailhandelsconcern Co op de bank niet van haar aansprakelijkheid verloste. Daarom waren de banken ook niet gerust op de uitkomst van een enquête naar Venture Fonds, waarbij vlak na hun fairness opinion 25 miljoen gulden verdwenen bleek. Gelukkig komt op zo'n moment de geroemde relatie met de cliënt van pas. De grote man achter Venture Fonds, drs. J.J. Kuijten, is zo'n goede cliënt . Hij hielp de banken onlangs nog toen automatiseerder Infotheek failliet ging. Venture Fonds-deelneming Install Data kocht de restanten op. Kuijten stond nu ook klaar in de Venture Fonds-affaire. De paar rumoerige beleggers die op zoek waren naar de verdwenen miljoenen kocht hij gewoon uit.