Ervaren grasspeler Schapers stuit Krajicek in Rosmalen

ROSMALEN, 13 JUNI. Bij tennis op gras tellen automatismen. Dat ondervond Richard Krajicek gisteren in Rosmalen. Hij werd in de kwartfinales met duidelijke cijfers (6-4, 6-2) verslagen door Michiel Schapers, die wél alle facetten van het grastennis beheerst.

De 32-jarige Schapers speelde zijn 54ste wedstrijd op gras (33-21) in zijn loopbaan, de twaalf jaar jongere Krajicek pas zijn tiende (6-4). Het werd een duel waarin de routinier het bejubelde nationale talent leerde grastennissen. Schapers, 55ste op de ATP-ranglijst, deed alles natuurlijker. Varieerde gemakkelijker en zocht automatisch de backhand van Krajicek, diens zwakke plek. Bovendien koos "de oude meester' niet voor de ace, maar voor de precisie bij zijn eerste opslag. En die vond hij vaak (78 %).

Krajicek, tweede geplaatst in Brabant op basis van zijn twaalfde plaats op de wereldranglijst, vond zijn ritme nooit en miste timing. Bovendien bewoog hij slecht over de baan. Het generatieconflict, het eerste tussen beiden in een ATP-evenement, werd een gemakkelijke prooi voor de oudste, die de eerste set (6-4) door een break in de zesde game naar zich toetrok en in de tweede geen kind had aan de jongste (6-2). Krajicek, die al heeft laten weten nog geruime tijd slechts met zeventig procent kracht zijn service te zullen slaan om zijn blessuregevoelige schouder te ontzien, haakte af. “Ik heb nog niet de instelling om op gras te spelen”, zei hij na zijn nederlaag. “Ik mis op gras de macht en de kennis een tegenstander onder druk te zetten. Ik voel me er gewoon nog niet op thuis.”

Schapers hield door zijn overwinning uitzicht op zijn tweede opeenvolgende eindstrijd in Rosmalen. Tussen hem en de finale staat Jonathan Stark uit Medford, Oregon, die de Zweed Holm (7-6 3-6 6-3) net de baas bleef.

Schapers' opponent in de halve finale werd Jonathan Stark. Een neo-prof van 21, die in twee jaar van de 1007e naar de 124ste plaats op de wereldranglijst doorstootte. Door de zege op Holm bereikte hij voor de eerste keer in zijn korte loopbaan de laatste vier van een ATP-toernooi. Voor een Grand Slam kwalificeerde hij zich nog niet. In Stark's deel van het speelschema werd de als vierde geplaatste Tsjesnokov in de eerste ronde uitgeschakeld en Siemerink, de nummer zes, door Holm.

Stich en McEnroe strijden vandaag om de andere finaleplaats. Beiden wonnen met overmacht. Stich deklasseerde de Amerikaan Reneberg (6-2 6-3), McEnroe overtuigde tegen de gevaarlijke Volkov (6-4 6-3).

John McEnroe was voor Alexander Volkov een maatje of twee te groot. McEnroe, met de ongeëvenaarde score van 117-12 op gras, duldde de Rus tot 4-4 naast zich. Daarna pakte hij vijf games op rij, 6-4 3-0. Al hielp Volkov, finalist in februari in Rotterdam, hem daarbij een stevige hand door negen dubbele fouten te slaan. Volkov, derde geplaatst en vijftiende van de wereld, trok vorig jaar op Wimbledon in de vierde ronde Stich bijna de strop om de nek, 5-3 in de vijfde en beslissende set. Stich won vervolgens Wimbledon. McEnroe was een gewaarschuwd man en speelde ernaar. Met volle concentratie, een fluwelen touch en natuurlijke automatismen, een kwestie van vijftien jaar ervaring.

Foto: Krajicek tijdens het lesje dat hij gisteren kreeg in Rosmalen. (Foto NRC Handelsblad/Freddy Rikken)