Drie Rotterdamse dichters herdacht op Poetry festival

ROTTERDAM, 13 JUNI. “Op de dag van je dood / doet de komiek niet minder zijn best / de zaal te vermaken.” Deze regels schreef de dichter Jan Eijkelboom enkele maanden geleden toen hij hoorde dat de schrijver Bob den Uyl was overleden. Hij droeg ze gisteravond voor tijdens een herdenkingsplechtigheid aan de vooravond van Poetry International.

Toen Eijkelboom zijn gedicht schreef kon hij niet weten dat hij het korte tijd later zou opdragen aan vier overledenen. Na Bob den Uyl stierven ook de Rotterdamse dichters Cornelis Bastiaan Vaandrager en Arie Gelderblom en de aan Poetry verbonden fotograaf Peter Martens. Zij allen werden met voordrachten, video's, en een kranslegging geëerd.

De plechtigheid vond plaats achter het Nationaal School Museum, aan de voet van het "Schoolrapport' van Bob den Uyl. Op dit in 1989 vervaardigde kunstwerk is honderd keer uitvergroot te lezen welke prachtige cijfers de tienjarige Den Uyl in 1940 op zijn schoolrapport had. "Begaafde leerling! Over naar 5a' heeft het schoolhoofd achter een indrukwekkende rij achten en negens geschreven.

Het is vreemd om daarna de VPRO-documentaire uit 1979 te zien waarin Den Uyl per trein een tochtje naar Groningen maakt. Zo kan het een vlijtige leerling (cijfer: 9) dus op latere leeftijd vergaan, denk je, terwijl de camera langs het gescheurde behang glijdt van de troosteloze hotelkamer waarin Den Uyl de nacht moet doorbrengen. De schrijver lijkt zich er wel bij te voelen. Hij belijdt zijn liefde voor het rijden met de trein en het zomaar ergens uitstappen. “Voor jou zijn de grollen voorbij / en alles waarnaar je bleef haken”, dicht Eijkelboom aan het slot van zijn In Memoriam.

Een expositie over de vier overleden Rotterdammers is tijdens Poetry te zien in het Nationaal Onderwijs Museum, Nieuwemarkt 1, Rotterdam.

Foto: Hans Sleutelaar leest gedichten van C.B. Vaandrager tijdens de herdenkingsplechtigheid in Rotterdam (foto NRC Handelsblad/ Leo van Velzen)

    • Reinjan Mulder