Bergkamp tikt Oranje met onderkant schoen naar zege

GOTHENBURG, 13 JUNI. Het was niet eens een echt schot. Hij raakte de bal maar half. Met de onderkant van zijn schoen. Maar zijn winnende doelpunt in de openingswedstrijd van het Europese kampioenschap tegen Schotland (1-0) was een treffer die voor het Nederlandse voetbalelftal het fraaiste begin sinds jaren van een groot toernooi was.

Niet alleen daarom glunderde Dennis Bergkamp gisteravond in Gothenburg van oor tot oor. Uitgerekend hij, de pechvogel van de afgelopen weken, besliste in het Ullevi-stadion het eerste duel van Oranje in Zweden. Bergkamp miste half mei de wedstrijd en de feestvreugde van de gewonnen UEFA-Cupfinale van zijn club Ajax, omdat hij een virusziekte had. Na Nederland-Frankrijk, de generale repetitie voor het EK waarop hij slecht speelde, dreigde het toernooi in Zweden ook aan hem voorbij te gaan. Bondscoach Rinus Michels bleef in hem geloven. Gisteren scoorde hij na voorbereidend werk van Gullit en Van Basten (kopbal) de belangrijke treffer voor het Nederlandse elftal.

Het gebeurde in een fase dat Michels Wim Kieft al had klaarstaan om Bergkamp te vervangen. Na de treffer liet hij de PSV'er weer op de bank plaatsnemen. Bergkamp: “Het was een logische wissel geweest. Ik liep gesloopt over het veld. Vergeet niet dat ik in bed lag, terwijl anderen aan hun conditie schaafden. De zon zorgde ervoor dat het heel benauwd was geworden in het stadion. Bovendien vond ik het dikke gras (uit Nederland, red.) nogal stroef om op te voetballen. Maar achteraf moet ik zeggen dat ik voor het eerst lekker heb gespeeld in het Nederlands elftal. De samenwerking met Marco van Basten verloopt ook steeds beter. We praten veel met elkaar, hij geeft precies aan wanneer ik moet verdedigen”.

Michels zei nooit getwijfeld te hebben aan Bergkamp. “In het Nederlands elftal is hij een aanvallende middenvelder, die ook nog eens naast Van Basten moet opduiken. Bergkamp moet daardoor ontzettend hard werken. Weinigen kunnen die taak aan, hij wel.”

De belangrijkste tegenstander van Nederland in groep 2 van de Europese titelstrijd, Duitsland, raakte gisteravond aanvoerder Rudi Völler kwijt. Hij brak in de ontmoeting met het GOS (1-1) zijn linkerarm.

Foto: Dennis Bergkamp juicht nadat hij heeft gescoord voor het Nederlandse elftal. (Foto Michael Kooren)

    • Erik Oudshoorn