Amerikaanse evergreens en lichte muziek in de RAI

American Songbook, zondagavond, Radio 2, 20.30-22.00u.

Het was wel héél veel, wat de organisatoren van het recente American Songbook-concert op één avond in de RAI in Amsterdam wilden omvatten: honderd jaar Amerikaanse lichte muziek, van ragtime tot rap. Maar het eerste bleef beperkt tot een piano-riedeltje in de ouverture en het laatste werd eveneens in een vrolijk minuutje afgehandeld - dus de meeste tijd bleef over voor de evergreens van Cole Porter, George Gershwin, Irving Berlin, Richard Rogers en al die andere fenomenale vaklieden uit de gloriejaren van Broadway en Hollywood. En het was al prettig genoeg, dat dat standaardrepertoire in fraaie arrangementen werd begeleid door het Metropole-orkest.

Morgenavond is, in het AVRO-programma American Songbook, het tweede deel van dat concert te horen. Het is gewijd aan de grootste hits uit het musical-genre, met solistische bijdragen van capabele vocalisten als Margie Bell, Margriet Eshuijs, Laura Fygi, Georgie Fame en Humphrey Campbell, een fonkelende trompetsolo van Ack van Rooyen en helaas ook een vlakke versie van Send in the clowns, deerlijk onderschat door de zangeres José Koning. De delen drie en vier worden de komende weken uitgezonden.

American Songbook is een initiatief van Cor Franc, voormalig organisatie-adviseur, die sinds kort met een eigen produktiebedrijfje tracht de sluimerende belangstelling voor dit repertoire nieuw leven in te blazen. De basis wordt gevormd door het wekelijkse radioprogramma op de zondagavond, dat een bescheiden, maar trouw publiek trekt. Er wordt veel meer zorg aan besteed dan doorgaans in deze sector te bespeuren valt: door interviews met componisten en aardige vergelijkingen tussen verschillende versies van één nummer steekt het gunstig af bij de vele praatje-met-plaatje-programma's die Hilversum uitzendt. Door de concerten met het Metropole-orkest, waarmee dit voorjaar een voorzichtig begin werd gemaakt, is het bovendien mogelijk in de uitzendingen ook levende muziek te laten horen. En dat alléén al is bijzonder.

    • Henk van Gelder