Agaath Witteman blijft toch bij Theater van het Oosten

ARNHEM, 13 JUNI. Regisseur Agaath Witteman blijft nog één seizoen artistiek leidster van Theater van het Oosten. Dit zijn het bestuur van de Arnhemse theatervoorziening en Witteman gisteren overeengekomen. Regisseur Leonard Frank heeft zich "in principe' bereid verklaard het artistieke leiderschap met ingang van het seizoen 1993-1994 op zich te nemen.

Onlangs werd bekend dat het bestuur van het Theater van het Oosten besloten had het contract van Witteman per 1 augustus niet te verlengen, wegens "interne spanningen' die op haar persoon terug te voeren zouden zijn. Volgens voorzitter L. Hermans, burgemeester van Zwolle, stond Wittemans artistieke beleid niet ter discussie. Op het besluit volgden protesten van andere toneelgezelschappen, regisseurs, schrijvers en andere betrokkenen bij het door Witteman reeds geprogrammeerde en door het bestuur goedgekeurde seizoen 1992-1993. Drie van de vijf voorstellingen dreigden niet door te gaan. Witteman betoogde, dat in de eerste plaats de zakelijke leiding verantwoordelijk was voor de organisatie en dat zij in elk geval nog één seizoen wilde aanblijven.