Aandeelhouders willen fonds van Pierson liquideren

Ontevreden aandeelhouders van het beleggingsfonds Malaysia Capital Fund (MCF) hebben bij de beheerder, Pierson Heldring & Pierson, een verzoek ingediend het fonds te liquideren.

De aandeelhouders, in het bezit van 14 procent, zijn ontevreden over de lage koers van de aandelen, die ruim twintig procent beneden de intrinsieke waarde noteren.

De aandeelhouders hebben de directie van het fonds gevraagd om een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarin de opheffing centraal staat. De directie van MCF is in handen van Citicorp, de Amerikaanse bank waar ex-minister van financiën Ruding sinds begin dit jaar als tweede man fungeert.

Aandelen MCF noteerden vrijdag 8,10 dollar, terwijl de intrinsieke waarde 10,33 dollar bedraagt. Eind vorig jaar was de kloof tussen de beurskoers en de werkelijke waarde van de beleggingen zelfs dertig procent. Om hieraan een eind te maken vroeg Pierson de aandeelhouders en houders van warrants eind 1991 tevergeefs toestemming voor de inkoop van eigen aandelen tot een maximum van 15 procent van het aantal uitstaande aandelen.

Een woordvoerder van Pierson zegt niet te weten wie er schuil gaan achter de verontruste aandeelhouders. De identiteit van degene die het verzoek namens de groep heeft ondertekend, wil hij niet prijsgeven. In financiële kringen doet volgens de zegsman het gerucht de ronde dat het een groep professionele raiders betreft. Deze speculanten zouden er een gewoonte van hebben gemaakt beleggingsfondsen die ver beneden intrinsiek noteren, op te heffen. Om MCF te liquideren moet een gewone meerderheid van de aandeelhouders het voorstel steunen. De woordvoerder van Pierson verwacht echter niet dat het zover komt. “Ik denk dat Citicorp alsnog een alternatief zal presenteren om de kloof te dichten”. De bank zou een eventuele opheffing betreuren. “Het fonds heeft een uitstekend track-record. De waarde is tot nu toe constant gestegen”. Het Malaysia Capital Fund had eind april 1992 een belegd vermogen van 89 miljoen dollar. Het fonds werd in maart 1990 geïntroduceerd door een bankensyndicaat met onder meer Citicorp en Pierson, Heldring & Pierson.