Vrees voor nieuwe strijd in Cambodja

PHNOM PENH/NEW YORK, 12 J. De heropleving van de burgeroorlog in Cambodja is "onvermijdelijk' als het VN-vredesplan niet kan worden uitgevoerd. Dat heeft de Cambodjaanse minister van buitenlandse zaken, Hor Namhong, vandaag gezegd in een vraaggesprek met het Franse persbureau AFP. “Als de uitvoering van het vredesplan wordt gestopt, betekent dat oorlog, met of zonder steun van de internationale gemeenschap.”

De Rode Khmer saboteert de uitvoering van het vredesplan met haar weigering zich door de VN-vredesmacht te laten ontwapenen. Hor Namhong verdenkt de Rode Khmer ervan opnieuw de macht in Cambodja te willen overnemen. Hij vraagt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om spoedberaad over Cambodja en een “energieke beslissing” te nemen.

Uit diplomatieke bron in New York is vernomen dat de bezorgdheid in de Veiligheidsraad over Cambodja met de dag toeneemt en dat gauw tot maatregelen zal worden besloten om de Rode Khmer te dwingen zich aan het vredesplan te houden. Ook willen de Verenigde Staten en Frankrijk druk uitoefenen op de nieuwe Thaise regering om de samenwerking tussen Thaise militairen en de Rode Khmer in het grensgebied rond Païlin te beëindigen. De handel in hout en edelstenen is een belangrijke bron van inkomsten voor de door de Rode Khmer gecontroleerde gebieden. Bij de VN wordt een complete sluiting van de grens tussen Thailand en Cambodja overwogen.

China probeert de Rode Khmer over te halen alsnog de wapens neer te leggen. Maar volgens VN-diplomaten is de invloed van China op de Rode Khmer de afgelopen tijd juist sterk afgenomen omdat China geen wapens meer levert. (AFP/Reuter)