Voor moord met Rohypnol 15 jaar geëist

ROTTERDAM, 12 JUNI. Wegens het medeplegen in juni vorig jaar van moord op de verzekeringsagent H. de Jong uit Rotterdam is gisteren voor de Rotterdamse rechtbank vijftien jaar cel geëist tegen de 32-jarige vrouw M.

De Rotterdamse vrouw heeft bekend dat zij en de toen 17-jarige S. De Jong (68) in diens flat op gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht.

Op de avond van de moord deed de vrouwelijke verdachte een grote hoeveelheid slaaptabletten Rohypnol in de maaltijd van het slachtoffer. Toen de man niet overleed aan deze overdosis, belde ze S. die De Jong vervolgens met negentien messteken letterlijk “afslachtte”.

M., die een onduidelijke vader- en liefdesrelatie had met De Jong, is volgens officier van justitie mr. D. Vergunst de kwade genius achter de moord. De openbare aanklager zei verbijsterd te zijn over het raffinement van de vrouw, die de moord in alle details zou hebben voorbereid. Zo verkleedde de Rotterdamse zich na het misdrijf als Turkse vrouw om de verdenking op die gemeenschap te laten vallen.

De motieven van de Rotterdamse om De Jong te vermoorden, bleven echter tijdens de zitting onduidelijk. Het staat wel vast dat M. een enorme schuld had bij de verzekeringsagent, waarschijnlijk 40.000 gulden. De Rotterdamse leende dat geld eerst om haar huwelijk met P.W. en later om haar cocaïnegebruik te bekostigen.

Advocaat mr. G. Szegedi bepleitte een aanzienlijk lagere straf. Hij vindt dat de rechtbank rekening moet houden met de gezinssituatie van M. De vrouw heeft opgroeiende kinderen die haar missen, zo zei de raadsman.