VN-konvooi nu in Sarajavo, president Milosevic is zoek

LJUBLJANA, 12 JUNI. Het door Serviërs vastgehouden VN-konvooi arriveerde gistermiddag veilig in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Generaal Lewis Mackenzie, 70 blauwhelmen en 50 voertuigen kwamen gistermiddag om vijf uur aan bij het VN-hoofdkwartier nadat zij 24 uur waren vastgehouden in een kazerne van het Servische leger in Lukavica, een voorstadje van Sarajevo.

Generaal Mackenzie sprak gisteren onmiddellijk na zijn aankomst met het lid van het Bosnische staatspresidium Ejup Ganic, een moslim, over de overdracht van het vliegveld van Sarajevo aan de VN-vredesmacht en heropening voor humanitaire transporten.

Vandaag praat Mackenzie met vertegenwoordigers van de Serviërs en Kroaten en inspecteren zijn medewerkers de stand van zaken op het vliegveld, dat al twee maanden door Servische troepen bezet wordt gehouden. Vorige week vrijdag stemden de strijdende partijen al in met de heropening van het vliegveld. Maandag besloot de Veiligheidsraad duizend infanteristen en honderd waarnemers en luchtvaartdeskundigen naar Sarajevo te sturen voor bewaking en beheer van het vliegveld. Het is de bedoeling dat zij in de loop van volgende week in Sarajevo zullen arriveren.

Het Servische regime heeft nog niet gereageerd op een bericht van het aan de oppositie gelieerde radiostation B92 als zou president Slobodan Milosevic Belgrado hebben verlaten en zich ergens op het platteland schuilhouden. Het overhaaste vertrek van de president zou volgens het radiostation tot verwarring en paniek in regeringskringen geleid hebben. In Belgrado circuleren verschillende versies over de "vlucht' van Milosevic uit Belgrado. De berichten en geruchten konden echter tot vanmorgen niet door tastbare feiten gestaafd worden.

Het verzet tegen Milsevic neemt na het VN-embargo echter met de dag toe. Taxichauffeurs blokkeren sinds gisteren de straten in het centrum van Belgrado als protest tegen de rantsoenering van de benzine. Zij hielden gisteren ook een protestbijeenkomst bij het federale parlementsgebouw. Studenten hebben voor maandag een algemene staking op de universiteit aangekondigd en hebben gedreigd pas naar de universiteit terug te keren als Milosevic is afgetreden. De Amerikaanse president, George Bush, wees gisteren een interventie van Amerikaanse troepen in Joegoslavië of Bosnië van de hand. “Wij zijn niet de politiemannen van de wereld”, aldus Bush en voegde daar aan toe: “Wij zullen op een humanitaire wijze alles doen wat wij kunnen”.

    • Theo Engelen