Vakbonden eisen eigen beleid Fokker bij Dasa

ROTTERDAM, 12 JUNI. Ook bij een groter belang van Dasa in Fokker dan 51 procent van de aandelen, zal Fokker een eigen koers moeten kunnen blijven varen. De bij het overleg tussen Fokker en Dasa betrokken vakbonden zullen dit eisen in het overleg met de raad van bestuur van Fokker.

Aanleiding voor deze extra voorwaarde is het voornemen van de Nederlandse overheid om het belang van ruim 31 procent van de aandelen Fokker niet in één keer aan Dasa te verkopen. Als dat wel het geval was geweest, dan zou Dasa bij intekening op de voorgenomen uitgifte van 12,5 miljoen aandelen en overname van het staatspakket van bijna 11 miljoen aandelen vrijwel exact uitgekomen zijn op 51 procent van de aandelen in Fokker.

Nu de staat in eerste instantie slechts een deel van zijn aandelenpakket aan Dasa verkoopt, krijgt het Duitse concern geen meerderheid in Fokker. Volgens een woordvoerder van de bonden bestaat tussen Fokker en Dasa de afspraak dat deze meerderheid pas zal worden bereikt, wanneer de Nederlandse overheid het resterende deel van zijn aandelenpakket aan Dasa verkoopt.

De kans bestaat volgens de bonden evenwel dat Dasa via de Amsterdamse effectenbeurs aandelen zal bijkopen, om zo toch op korte termijn 51 procent van Fokker in handen te krijgen. Wanneer daarna de overheid het resterende pakket zou overdragen, zou het Duitse concern een grotere meerderheid in Fokker krijgen dan de voorgenomen 51 procent. Daarom zullen vakbonden en overheid de afspraken over de zeggenschap in Fokker toetsen op de mogelijkheid van een grotere stem van Dasa in de toekomst.

Met name de bevoegdheden van Fokkers raad van bestuur om zelfstandig beslissingen te nemen over investeringen en het al dan niet verplaatsen van vliegtuigbouw- en ontwikkelingsactiviteiten, spelen daarbij een rol. “Wij willen straks niet de kans lopen om in onderhandeling te gaan met een raad van bestuur, die constant verwijst naar Duitsland”, zei een vakbondswoordvoerder vanmorgen.

De bonden is toetsing van het akkoord tussen Fokker en Dasa toegezegd. Vanwege de complexiteit van de afspraken tussen de twee vliegtuigbouwers en het belang voor de werkgelegenheid, zijn zij van plan om voor de beoordeling van het akkoord een advocaten- of accountantskantoor in te huren. De effectenbeurs leek gisteren en vanochtend niet onder de indruk van de aanhoudende geruchtenstroom rondom Fokker.