Studie: vervoer in Parijs is beter dan in Londen

LONDEN, 12 JUNI. Londen heeft haar eerste plaats op de wereldranglijst van steden met het goed openbaar vervoer moeten afstaan aan Parijs. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de Onderzoeksraad in Londen en de Regionale Raad voor Ile-de-France. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het Britse dagblad The Times.

Volgens het onderzoek besteedt het Parijse stadsbestuur veel meer geld aan het openbaar vervoer dan Londen. Ook wordt meer geld uitgetrokken voor onderzoek. Uit de studie is tevens gebleken dat de tarieven in het openbaar vervoer in Londen twee tot drie maal hoger zijn dan in Parijs.

Parijs laat Londen ook achter zich wat betreft de lengte van de metro- en treinlijnen die in de laatste 25 jaar zijn aangelegd. De metro in Parijs beschikt in totaal over 196 kilometer rail, tegen 124 kilometer voor de "tube' in Londen. Terwijl Parijs ambitieuze plannen heeft voor het openbaar vervoer in de voorsteden en voor aansluiting van bestaande lijnen op de dichtstbijzijnde regio's, worden in Londen weinig plannen ontwikkeld wat betreft modernisering van het openbaar vervoer, aldus het rapport.

Een laatste verschil dat uit het onderzoek naar voren is gekomen is de financiering: de Franse regering betaalt 70 procent van de kosten, terwijl de Britse overheid slechts 10 tot 15 procent van de kosten van het openbaar vervoer financiert. (AFP)