Siemerink uitgeschakeld door gebrek aan agressie

ROSMALEN, 12 JUNI. Michiel Schapers speelt het liefst op gras en Richard Krajicek heeft er geen hekel meer aan. Schapers speelt er op instinct op, Krajicek moet er bij nadenken.

Vandaag staan beiden op het gras van Rosmalen tegenover elkaar in de kwartfinales. Schapers had gisteren tegen de Australiër Youl baat bij zijn ontspannen benadering (3-6, 6-3, 6-3). Krajicek kwam tegen de Duitser Saceanu nooit in gevaar: 6-3, 6-4. Jan Siemerink haakte af. Hij miste tegen de Zweed Holm agressiviteit en concentratie: 4-6, 3-6.

Schapers kwam vorig jaar op een wild card het Brabantse toernooi binnen. De 32-jarige econoom uit Eemnes was afgegleden naar de 227ste plaats op de wereldranglijst. Rosmalen werd het begin van zijn terugkeer. Hij haalde er de finale tegen Saceanu, die hij op dramatische wijze verloor. Sindsdien steeg hij naar de 55ste plaats. Gisteren benaderde hij het duel tegen Simon Youl realistisch. Hij verloor de eerste set met 3-6 en trok de juiste conclusies. “Ik ging na mijn opslag te langzaam naar het net. Ik miste een tikkeltje agressiviteit.”

Schapers bezat de ervaring en de kalmte de tekortkoming weg te werken. Youl, die in april in Hong Kong zijn eerste toernooi won door in de finale Haarhuis met 6-4 6-1 te verslaan, kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. Schapers dicteerde de wedstrijd en sloeg zich op dezelfde schoenen, waarmee hij vorig jaar de eindstrijd haalde, bij de laatste acht: 6-3, 6-3. Voorkeur voor een tegenstander in de kwartfinales had hij zeker. “Krajicek natuurlijk. Als ik win, verdien ik er een massa bonuspunten mee.”

Hij werd op maat bediend. Krajicek kon het duel tegen Saceanu op routine afwerken. De Duitser verloor vijf keer zijn opslag, Krajicek uit sloomheid drie keer: 6-3, 6-4. De twintig-jarige Hagenaar vond de confrontatie met Schapers interessant. “Mijn idool was hij niet”, grijnsde hij. “Ik keek vroeger op de televisie alleen naar de finales van grand slams en daar stond hij niet al te vaak in.” Respect voor zijn komende tegenstander bezit hij wel. “Schapers begrijpt het tennis op gras beter dan ik. Hij heeft automatismen in zijn spel, ik moet er nog steeds bij nadenken.”

Nadenken deed ook Jan Siemerink. Al leek het meer op tobben, of piekeren. Zijn opponent Holm beschikte gisteren over een verwoestende eerste opslag. Scoorde ongehoord hoog (93 procent) op zijn eerste service. De Rijnsburger stond er bij en keek er naar. “Er viel niet veel aan te doen”, zei hij berustend. “Op gras ben je kansloos tegen zo'n opslag.” Twee doorbraken bepaalden het lot van Siemerink: 4-6, 3-6.

De linkshander kreeg in de partij last van de oude blessure aan de pols. Hij neemt een paar dagen rust en zal zich in Rosmalen voorbereiden op Wimbledon.