Shell investeert 1,15 miljard in Noorse gasfabriek

Norske Shell, de dochteronderneming van Koninklijke/Shell Groep in Noorwegen, laat voor vier miljard Noorse kroon (1,15 miljard gulden) een gasverwerkingsfabriek bouwen bij Kollsnes aan de westkust van Noorwegen.

Uitvoerders zijn het Noorse concern Aker Engineering en de Amerikaanse M.W. Kellogg, een dochteronderneming van Dresser Industries. Het is het grootste contract in zijn soort dat ooit in Noorwegen is toegewezen, zo heeft Shell laten weten. Het gas dat in de fabriek wordt bewerkt komt uit het Troll-gasveld in de Noordzee. Dit ligt onder 300 meter diep water en is met een geschatte reserve van 1,3 biljoen kubieke meter het grootste buitengaatse gasveld van West-Europa. Hieruit kan gedurende de komende decennia naar schatting tien procent van de Westeuropese behoefte worden gedekt. De capaciteit van de fabriek wordt 84 miljoen kubieke meter per dag. Het complex omvat een oppervlakte van 360.000 vierkante meter. De werkzaamheden zullen in 1996 zijn afgerond.