Persbureau UPI voorlopig gered door nieuw bod

WASHINGTON, 12 JUNI. Op het nippertje heeft zich toch nog een nieuwe aspirant-koper gemeld voor het noodlijdende Amerikaanse persbureau United Press International (UPI). De sluiting van het persbureau, dat vandaag dicht zou gaan als er geen nieuwe geldschieters waren gevonden, is daarmee voorlopig van de baan.

Woensdag werd bekend dat de onderhandelingen over aankoop van UPI met de tv-dominee Pat Robertson waren afgeketst.

Het nieuwe bod op UPI is afkomstig van Leon Charney, een advocaat die aan het hoofd staat van de Charney Communications Network, dat op zondag tv-uitzendingen verzorgt in New York. Eerder was Charney onofficieel adviseur van president Carter tijdens de Camp David-onderhandelingen tussen Israel en Egypte. Volgens een hoge staffunctionaris van UPI, Steve Geimann, heeft Charney belangstelling getoond voor “geheel of bijna geheel UPI”.

Charney betaalt tot 22 juni 180.000 dollar om UPI draaiende te houden. Tot die tijd bestudeert hij de kasboeken. “Ik denk dat het wel 180.000 dollar waard is om de zaak eens te bekijken”, aldus Charney. Eerder dit jaar deed de advocaat een bod op een Israelische krant, maar besloot van aankoop af te zien omdat hij de krant te duur vond. Charney verklaarde in een interview dat hij pas woensdag was gaan nadenken over aankoop van het persbureau, toen hij van een vriend hoorde dat UPI met sluiting werd bedreigd. “Mijn rol is die van witte ridder die een waardevol instituut komt redden”, aldus Charney.

Leon Charney zou vandaag spreken met Pieter van Bennekom, voorzitter van de Raad van Bestuur van UPI, en een contract tekenen waarin hij zich verplicht tot financiële ondersteuning tot 22 juni. Daarna zal hij een definitief besluit nemen over aankoop van het persbureau.

Woensdag maakte tv-dominee Pat Robertson tegen alle verwachtingen in bekend dat hij afzag van zijn bod op UPI. Half mei had hij 6 miljoen dollar geboden voor het gehele persbureau. De evangelist liet woensdag weten dat hij na bestudering van de boekhouding nog slechts belangstelling had voor een deel van het persbureau (de naam en het archief). Het nieuwe bod van een half miljoen dollar werd afgewezen door de faillissementsrechter, de crediteuren en het persbureau zelf.

Het Amerikaanse perbureau bevindt zich sinds augustus 1991 in surséance van betaling. UPI heeft over de hele wereld 500 medewerkers. (Reuter, AP)