Parijs: ook Senaat voor Europese unie

PARIJS, 12 JUNI. De Franse Senaat heeft zich gisteren met ruime meerderheid voor ratificatie van het Verdrag van Maastricht uitgesproken. De steun onder de bevolking neemt intussen af, al blijven de voorstanders ruim in de meerderheid.

De Senaat verwierp gisteren met 196 tegen 120 stemmen een motie van de Gaullisten om ratificatie van het verdrag over monetaire en politieke unie in Europa af te wijzen. Volgende week stemt de senaat over de wijzigingen in de grondwet die nodig zijn om het verdrag in werking te laten treden. De nationale vergadering heeft "Maastricht' al eerder goedgekeurd.

Uit de stemming van gisteren blijkt dat ook na de uitslag van het referendum in Denemarken in Frankrijk nog steeds een ruime parlementaire meerderheid bestaat voor ratificatie van het verdrag. Senaat en Nationale Vergadering moeten in een gezamelijke zitting het verdrag met drievijfde meerderheid goedkeuren.

President Mitterrand heeft direct na de nee-uitslag van het referendum in Denemarken op 2 juni aangekondigd dat ook in Frankrijk een referendum wordt gehouden. Wanneer precies is nog niet duidelijk. Maar volgens een opiniepeiling die vandaag is gepubliceerd, zal 59 procent van de Fransen dan voor het verdrag stemmen. Twee weken geleden was dat nog 68 procent.

De oppositie is sinds de aankondiging van Mitterrand nog erger verdeeld geraakt over de Europese integratie dan zij al was. De Gaullistische RPR van Jacques Chirac is tegen ratificatie van "Maastricht', de centrum-rechtse UDF van oud-president Giscard d'Estaing is voor. Vertegenwoordigers van de UDF verschijnen geregeld samen met socialisten uit de partij van Mitterrand op forumavonden om ratificatie te bepleiten. Dit heeft tot grote woede geleid bij de partij van Chirac, die meent dat daarmee het bewind van Mitterrand en premier Bérégovoy wordt "gelegitimeerd'.

Overigens treden er ook scheurtjes op in het tot nu toe gesloten front van de socialisten. Max Gallo, de woordvoerder van de eerste regering van Mitterrand in 1981, is uit het dagelijks bestuur van de partij getreden uit protest tegen de steun aan "Maastricht'. (AFP)