OV-korting minima in Amsterdam

AMSTERDAM, 12 JUNI. Het Amsterdamse bestuurscollege wil de plannen voor kortingen op het openbaar vervoer voor mensen met een minimum-inkomen doorzetten, ondanks de bezwaren van het ministerie van sociale zaken. Dat bleek op een gisteren gehouden commissie-vergadering van de gemeenteraad.

In de plannen van wethouder M.A. Wildekamp (PvdA) kunnen inwoners van Amsterdam met een minimum-uitkering gedurende enkele maanden een korting van veertig procent krijgen op het gebruik van de hoofdstedelijke tram, bus en metro. Daarnaast zou deze groep extra korting kunnen krijgen bij de aankoop van een rail-actief kaart van de NS. In beide gevallen zou het gaan om een groep van 65.000 uitkeringsgerechtigden.

In een brief heeft staatssecretaris Ter Veld (Sociale Zaken) gesteld dat deze kortingen strijdig zijn met de geldende bepalingen. Met de actie zou de gemeente Amsterdam een vorm van inkomenspolitiek voeren die voorbehouden is aan de landelijke overheid. Ter Veld heeft gedreigd de besluiten te schorsen zodra ze genomen worden. Het gemeentebestuur heeft niettemin aangekondigd de plannen door te zetten en tegen een mogelijke schorsing in beroep te gaan. Volgens een woordvoerder is de korting op de NS-kaart niet meer te stoppen. De korting op het lokale vervoer zal doorgaan zodra het ministerie van verkeer en waterstaat hiervoor het groene licht geeft.

De gemeente Amsterdam kent al enige jaren de zogenoemde stadspas voor inwoners met een minimaal inkomen. Hiervan maken ongeveer 165.000 uitkeringsgerechtigden en ouderen gebuik. Met de stadspas kan korting worden verkregen op sociaal-culturele en sportieve activiteiten, zoals zwembaden, bioscopen, theaters en een aantal restaurants en kappers. Hoewel tegen de richtlijnen heeft Sociale Zaken nooit bezwaar gemaakt tegen laatsgenoemde kortingen.